Löpning, keto, low carb
NY BRÄNSLEKÄLLA I LÖPMOTORN

"Jag märkte framför allt att jag återhämtade mig snabbare efter långpassen." 

Löpare om low carb: "Snabbare återhämtning, men lägre maxfart"

Hur fungerar det att löpträna nästan helt utan att inta kolhydrater? Martin Gudmand har testat ketodieten.

17 september 2022 av Jesper U. Larsen

För ett tag sedan gick Martin Gudmand över till ketokost. Att ändra sina kostvanor gjorde han främst för sin hälsas skull, men som flitig löpare som i snitt tillryggalade elva mil i veckan och regelbundet tävlade i maraton, hade han också hört talas om långdistanslöpare och triatleter som nått sportsliga framgångar med metoden. 

Hur påverkade ketodieten din löpning?

– Jag märkte framför allt att jag återhämtade mig snabbare efter långpassen. När jag hade löpt en långrunda på 28-35 km, hade jag inte lika mycket träningsvärk efteråt som jag brukade ha. Återhämtningen gick betydligt snabbare och därför kunde jag springa fler kilometer varje vecka. Däremot orkade jag inte springa lika snabbt som vanligt. När jag skulle hålla mitt tävlingstempo på milen, var det extremt tufft och min maxfart sjönk. 

Hur tajmade du ditt kostintag i förhållande till din träning?

– Tajmningen behövde jag inte tänka på. Den stora fördelen med att uppnå ketos är att man aldrig känner sig hungrig och att energinivån blir jämnare under dagen. Om jag skulle äta vanlig kost med mycket kolhydrater, behöver jag fasta i 2-3 timmar innan ett löppass – annars blir mitt blodsocker instabilt och jag kan få yrsel i början av rundan. Men i det här fallet kände jag inte av det lika mycket. Om jag skulle göra om det i dag, hade jag nog testat att inta lite mer kolhydrater, t.ex. inför ett intervallpass, för att få lite mer ork och energi. Men svårigheten är att man gärna vill stanna kvar i ketos och bibehålla känslan i kropp och knopp.

Löpare, low carb, keto.
NY BRÄNSLEKÄLLA I LÖPMOTORN

Martin Gudmand hade inga problem med att springa maraton på ketodieten – men att löpa snabbt var desto tuffare. 

Hur fungerar det att löpa maraton när man följer en ketodiet?

– Jag deltog i ett par maratonlopp under det dryga år som jag följde ketodieten. Under loppen intog jag inget annat än vatten längs vägen. Det kändes lite osäkert, men å andra sidan hade jag sprungit en massa långpass innan utan problem så jag visste att det fungerade. Och tiderna i loppen var också klart godkända. 

Rekommenderar du andra motionärer att testa keto?

– Jag tycker att det kan vara värt att testa om man vill löpa maraton eller längre sträckor. Om man t.ex. har en tendens att gå in i ”väggen” och få energibrist, så är det ett bra sätt att träna sin fettförbränning på. Men man måste också känna sig själv nog bra för att veta om det kommer att fungera i ens vardag. Det är en livsstil, och man bör vara inställd på att leva så i åtminstone ett års tid om man vill använda metoden i samband med mara- tonlöpning. Och det funkar inte att ha en negativ grundinställning till konceptet. Man måste känna att det verkar kul och intressant att testa keto. 

Varför avslutade du ketodieten?

– Den största utmaningen var helt klart den sociala aspekten. Det var bökigt att äta ute och när det bjöds på något sött och gott på jobbet eller vid familjefödelsedagar, så fick jag sitta där med mitt stenåldersbröd med en skiva ost på – sedan hade jag intagit mina kolhydrater den dagen.

Men om jag skulle befinna mig på en öde ö, så skulle jag helt klart vilja uppnå ketos! 

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: