© iStockphoto

Löp som en 20-åring – livet ut

Så behåller du din löpkapacitet livet ut.

10 juni 2019 av Jesper U. Larsen

Om du fortsätter att löpträna även när du kommer upp i åren, så kan du se fram emot att vara lika energieffektiv som i unga dagar.

En studie från Humboldt State University visar att löpare över 65 år kan ha lika bra löpekonomi som en 20-åring bara de ser till att träna flera gånger i veckan.

Vad är löpekonomi?

Löpekonomin är ett mått på hur effektivt din kropp utnyttjar den energi du har till förfogande när du löptränar. Har du bra löpekonomi kan du löpa längre med en viss mängd energi jämfört med om löpekonomin är mindre bra.

”Vi har tidigare sett att energieffektiviteten i musklerna är lägre hos äldre som är stillasittande eller som bara promenerar någon gång ibland,” säger en av författarna bakom studien, Justus Ortega. Men i den nya studien visade det sig alltså att detta inte gäller för äldre som fortsätter att löpträna.

Löpstilen förändras

De amerikanska forskarna tittade närmare på löpekonomin och biomekaniken hos 15 unga och 15 äldre löpare, som under en sexmånadersperiod alla hade löpt minst tre gånger i veckan och minst 30 minuter per träningspass.

Och trots att de äldre löparna hade annorlunda löpstil och teknik, så var deras löpekonomi nästan identisk med de unga löparnas.

Source #Källa: Medicine & Science in Sports & Exercise

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilket mål har du med din träning under nästa år?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: