© Istock

Löp långt - Hur ofta?

Hur ofta du böra springa långpass beror på vilket syfte du har med träningen. Ska du löpa hel- eller halvmaraton bör du löpa långt minst en gång i veckan. Satsar du på 5 km behöver du inte löpa långt lika ofta.

Ju längre din favoritdistans är, desto viktigare är långpassen.

Löper du halvmaraton eller maraton är det helt avgörande att ha med långpass i träningsprogrammet. Helst bör du löpa långt minst en gång i veckan men om du är tillräckligt motiverad så kan två långpass i veckan fungera. Löper du två långpass är det viktigt att du sprider ut dem, så att du löper det första långpasset i mitten av veckan och det andra i slutet av helgen. På så sätt hinner du återhämta dig samtidigt som skaderisken minskar.

Löper du 5 km och 10 km så är det viktigt att främst lägga in långpass under hösten och vintern eftersom det är då du behöver bygga upp uthålligheten. Under vintern kan du gärna löpa långt 1–2 gånger i veckan. När det våras igen och du vill komma i form till ett lopp, bör du minska på långpassen och träna intensivare; t.ex. intervaller och tempopass. Ett långpass en gång varannan vecka är dock alltid bra.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: