Uthållighet
Långpass är mycket effektiva för att förbättra uthålligheten. Uthålligheten är, tillsammans med konditionen och löpekonomin, de tre parametrar som avgör hur snabbt du kan löpa en viss distans.
Medan löpekonomin påverkar hur energieffektivt du löper, och konditionen avgör hur mycket syre kroppen kan ta upp, alltså hur stor motor du har, så säger uthålligheten mer om hur bra musklerna utnyttjar det syre de får.
Har du en utmärkt kondition, men en dålig uthållighet, kommer du bara att klara av att leverera en massa syre till musklerna utan att de kan ta upp syret. Resultatet blir att musklerna tröttas ut snabbt.
En bra uthållighet är viktig på distanser ända ned till 800 meter. En 800-meterslöpare med bra uthållighet kan löpa de första 500–600 meterna utan större besvär, innan det är dags för en långspurt.
Bättre fettförbränning
Förutom att uthålligheten i musklerna blir starkare av långpass så blir också cellernas fettförbränningsförmåga bättre. Kroppens förmåga att förse musklerna med energi förändras avsevärt från det första steget till det sista under ett långpass.
I början förses musklerna med energi från kroppens energilager i form av sockerämnet glykogen. Gradvis förändras förbränningen från socker till fett. Fett är dock inte lika bra som energikälla, och när fettförbränningen tar över efter glykogenförbränningen kommer många att få ”soppatorsk”. Det är det som händer när man går in i väggen.
Långpassen tränar cellernas förmåga att förbränna fett så att förbränningen blir effektivare. Därmed minskar risken för att du tar helt slut under ett halvmaraton eller maraton.
Mindre skaderisk
En hög löpmängd gör att kroppen blir starkare. Den långvariga belastningen innebär att senor, muskler och skelett gradvis blir starkare och mer hållbara. Det gör att risken för överbelastningsskador i knän, vader, höfter och fötter minskar. På så sätt kan du träna mer kontinuerligt, samtidigt som du kan köra intensiva löppass utan att riskera att bli skadad.
Sjävklart kan man bli skadad även när man springer långt, men de skadorna kan ofta förebyggas eftersom de kommer smygande.