Starkt skelett
Starkt skelett

Viktbärande motion, t.ex. löpning, ger effektiv styrketräning för skelettet.

© iStockphoto

Löp 1 minut per dag och få ett starkare skelett

Det behövs förvånansvärt lite träning för att skelettet ska bli betydligt starkare, visar ny forskning.

15 augusti 2017 av Hans Westhausen Gottlieb

Redan från 30–35-årsåldern börjar den naturliga nedbrytningen av skelettet, vilket på lång sikt kan leda till benskörhet och benbrott.

Därför finns det en bra anledning att börja träna tidigt i livet, och som tur är finns det en effektiv och snabb lösning: löp 1 minut per dag.

I en studie från University of Leicester och University of Exeter mätte forskarna aktivitetsnivån och bentätheten hos över 2 500 kvinnor i åldern 40–69 år.

Studien visade att de kvinnor som ägnade sig åt 60–120 sekunders högintensiv viktbärande aktivitet per dag – motsvarande en spurt för att hinna med bussen – hade fyra procent högre bentäthet än de som motionerade mindre än 1 minuts per dag.

De som tränade mer än två minuter per dag hade sex procent högre bentäthet.

Det låter kanske inte som några överväldigande resultatförbättringar, men de fyra procenten är ju resultatet av en ofantligt liten träningsmängd.

Skelettstyrkan är särskilt viktig för motionscyklister

Fokus på skelettstyrkan är särskilt relevant om man utövar idrotter som t.ex. cykling, simning, kajak eller får motionerar i crosstrainern på gymmet.

Dessa motionsformer är nämligen inte viktbärande, och trots att de tränar cirkulationssystemet effektivt så påverkas inte skelettet särskilt mycket.

Här är tre effektiva sätt att stärka skelettet:

  • Styrketräning med vikter eller andra motstånd utifrån
  • Löpning – ju högre tempo, desto bättre för skelettet

Vill du veta mer om träning, skador, hälsa, motivation och mycket mer, så ska du teckna en prenumeration på Aktiv Träning HÄR. I magasinet får du alla nya rön om träning och inspiration till hur du får ett sundare och mer aktivt liv.

Källa: International Journal of Epidemiology

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilken typ av träningsutrustning önskar du dig mest just nu?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: