Naturlig löpning Följ vår guide och kom i gång på rätt sätt med en naturlig löpstil.© Colourbox

Lär dig att löpa naturligt på 12 veckor

Följ vår 12-veckorsguide till naturlig löpning och ställ undan dina vanliga löparskor.

12 april 2012 av Lasse Lyhne

Har du sprungit i vanliga löparskor hela ditt liv, eller är du nybörjare på löpning, så är det viktigt att ta det lugnt i början med den naturliga löpstilen. Det gäller att stärka fötterna och samtidigt träna på löptekniken. Följ vår guide och kom i gång på rätt sätt med den naturliga löpstilen.

Naturlig löpning: Vecka 1

Använd dina barfotaliknande skor så mycket som möjligt i vardagen. Undvik dock att gå långa promenader i dem. Jogga två rundor på ca 10 min/gång i dem inkl. fem fartökningar. Fokusera på fotisättningen (hur foten sätts ned mot marken) och ta korta, snabba steg.

Naturlig löpning: Vecka 2

Fortsätt att använda dina "barfotaskor" i vardagen. Jogga två rundor på 12 minuter/gång i dem inkl. fem fartökningar. Fokusera på fotisättningen och på att ta korta, snabba steg.

Naturlig löpning: Vecka 3–8

Använd skorna i vardagen. Jogga tre rundor på 12 minuter/gång i dem inkl. fem fartökningar, då du fokuserar på fotisättningen och på att ta korta, snabba steg. Öka gradvis träningstiden med 2–4 minuter, så att du efter 8 veckor löper ca 3 x 30 minuter i barfotaskorna. Fokusera på löpstilen. Och kom ihåg att lägga in en viloperiod om du får oväntad värk i vader, baklår, fötter eller hälsenor. Börja sedan om från vecka 3 igen.

Naturlig löpning: Vecka 9–12

Löp 3 x 30–45 minuter i dina barfotaskor. Använd skorna mer och mer i samband med att du tränar intervaller och tempolöpning. Fortsätt att använda dina vanliga löparskor när du löper långt på asfalt.

Naturlig löpning: Skador

Kom ihåg att vila och gå tillbaka två veckor i träningsförloppet om du får oväntad värk i vader, baklår, fötter eller hälsenor och se hur kroppen reagerar på det.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: