Naturlig löpning Följ vår guide och kom i gång på rätt sätt med en naturlig löpstil.© Colourbox

Lär dig att löpa naturligt på 12 veckor

Följ vår 12-veckorsguide till naturlig löpning och ställ undan dina vanliga löparskor.

12 april 2012 av Lasse Lyhne

Har du sprungit i vanliga löparskor hela ditt liv, eller är du nybörjare på löpning, så är det viktigt att ta det lugnt i början med den naturliga löpstilen. Det gäller att stärka fötterna och samtidigt träna på löptekniken. Följ vår guide och kom i gång på rätt sätt med den naturliga löpstilen.

Naturlig löpning: Vecka 1

Använd dina barfotaliknande skor så mycket som möjligt i vardagen. Undvik dock att gå långa promenader i dem. Jogga två rundor på ca 10 min/gång i dem inkl. fem fartökningar. Fokusera på fotisättningen (hur foten sätts ned mot marken) och ta korta, snabba steg.

Naturlig löpning: Vecka 2

Fortsätt att använda dina "barfotaskor" i vardagen. Jogga två rundor på 12 minuter/gång i dem inkl. fem fartökningar. Fokusera på fotisättningen och på att ta korta, snabba steg.

Naturlig löpning: Vecka 3–8

Använd skorna i vardagen. Jogga tre rundor på 12 minuter/gång i dem inkl. fem fartökningar, då du fokuserar på fotisättningen och på att ta korta, snabba steg. Öka gradvis träningstiden med 2–4 minuter, så att du efter 8 veckor löper ca 3 x 30 minuter i barfotaskorna. Fokusera på löpstilen. Och kom ihåg att lägga in en viloperiod om du får oväntad värk i vader, baklår, fötter eller hälsenor. Börja sedan om från vecka 3 igen.

Naturlig löpning: Vecka 9–12

Löp 3 x 30–45 minuter i dina barfotaskor. Använd skorna mer och mer i samband med att du tränar intervaller och tempolöpning. Fortsätt att använda dina vanliga löparskor när du löper långt på asfalt.

Naturlig löpning: Skador

Kom ihåg att vila och gå tillbaka två veckor i träningsförloppet om du får oväntad värk i vader, baklår, fötter eller hälsenor och se hur kroppen reagerar på det.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilken form av gruppträning föredrar du på gymmet?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: