© istock

Kvinnor älskar motionslopp

För första gången någonsin är det fler kvinnor än män som deltar i motionslopp. Det visar ett nytt stort forskningsprojekt.

19 november 2019 av Redaktionen

Jämställdheten ökar inom en rad olika områden – även när det handlar om motionslopp. Ja, där är kvinnorna nu t.o.m. mer representerade än männen för första gången. En grupp idrottsforskare har kartlagt mer än 70 000 motionslopp över hela världen, och för första gången är kvinnorna i majoritet.

År 2018 var 50,24 procent av alla loppdeltagare kvinnor. Det är en stor ökning jämfört med 1986 som de första siffrorna i studien kommer ifrån – då utgjorde kvinnorna bara knappt 20 procent av motionsloppsdeltagarna. Statistiken visar att löpningen har utvecklats från att vara en idrott till en form av motion.

För 20–25 år sedan hade många en annan inställning till löpning. Man tävlade och ville bli bättre. Det lockade inte kvinnor lika mycket. På senare år har dock löpningen blivit mer motionsinriktad. Det är något man gör eftersom det är enkelt och hälsosamt, och något man kan göra tillsammans.
—Det verkar vara mycket mer lockande för kvinnor, säger Jens Jakob Andersen, som ligger bakom studien. Han understryker dock att det handlar om allmänna betraktelser.

Trenden backas upp av statistiken som tydligt visar att kvinnor dominerar på kortare sträckor. I 5 km-loppen är 60 procent av deltagarna globalt sett kvinnor, medan fler män fortfarande utövar maraton, ultralöpning och ironman.
– På längre sträckor handlar det mer om prestationsorienterade soloprojekt, och där är männen i majoritet. Men kvinnorna verkar bli allt mer tävlingsinriktade, avslutar Jens Jakob Andersen.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

När på dygnet föredrar du att träna?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: