Kvinna i löparjacka bakifrån.
© iStock

Klä dig varmt och spring snabbare

En studie visar att man i högre temperaturer lär kroppen att reglera kroppstemperaturen, vilket i sin tur kan vara nyckeln till snabbare löptider.

3 september 2018 av Redaktionen

Så fungerar värmeadaption 

Värmeadaptation! Det tekniska begreppet uppmärksammas runt om i löparvärlden just nu. Om man löper i mycket varma förhållanden händer det nämligen flera positiva saker i kroppen. 

Blodvolymen ökar och förmågan att svettas och hålla kroppstemperaturen nere förbättras. Allt detta gör sammantaget att man kan springa snabbare. Men vad gör man om man bor i ett land där det sällan är särskilt varmt? 

Ja, då kan man ta på sig mer kläder. Kanadensiska forskare har i en nyligen publicerad studie upptäckt att kroppen reagerar på samma sätt om man tränar i måttliga temperaturer (15 plusgrader) med mycket kläder på sig, som om man tränar i varma temperaturer med lite kläder. Tidigare värmestudier har visat prestationsförbättringar på upp till fem procent efter 4–6 veckors träning i värme. 

Källa: Medicine & Science in Sports & Exercise

Aktiv Träning rekommenderar: t-shirt och shorts

Nu kan du få ett snyggt träningsset med shorts och t-shirt till superpris. Setet är av hög kvalitet och passar perfekt till en löprunda eller ett pass på gymmet. De smarta hybridshortsen har inbyggda tajts med en suverän passform, samtidigt som du kan njuta av den luftiga känslan från de vanliga splitshortsen. T-shirten är tillverkad av ett lätt och bekvämt material, och baksidan är perforerad med ett antal små, fina hål som ger en fantastisk ventilation när du tränar.

Just nu kan du få hela setet med shorts och t-shirt för BARA 99:50 kr (+ 49:50 kr i porto och exp.avg. Totalt 149 kr). Du sparar 639 kr. Tillsammans med setet får du dessutom 3 nummer av Sveriges bästa träningsmagasin, Aktiv Träning, som är fyllt med motiverande tips, goda råd till din träning samt kostråd från våra experter. Läs mer om det fantastiska erbjudandet här. 

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Har du känt dig stressad någon gång de senaste fyra veckorna?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig