© Valling.com

Kan jag löpträna med hunden?

Jag funderar på att ta med min bordercollie på löprundan. Klarar hunden av det?

Ja, om din hund har växt färdigt – vilket oftast innebär att den är 1–1,5 år gammal – så är den en perfekt träningskompis. Det är bara mycket små, mycket tunga och mycket stora hundar som inte är fysiskt lämpade att löpa långa sträckor.

Små hundraser bör löpa högst 5–7 km, medan en medelstor hund som bordercollien kan löpa 10–15 km.

Precis som när det gäller människor så behöver hunden bygga upp formen successivt. Om du har löptränat i flera år så är det viktigt att hunden bara hänger med en liten bit av löprundan i början. Hundar kan nämligen också få belastningsskador.

Hundar får heller inte tränas mer än de vill själva. Om hunden saktar farten, sätter sig ned eller stannar efter vägen är det för att den behöver vila.

Löp inte snabbare än att hunden kan trava vid din sida. Trav är hundens långdistansteknik. Börja t.ex. med att löpa i 1 min. och gå i 2 min. Öka gradvis till 3 min. löpning och 1 min. gång. Till slut kan hunden löpa hela vägen.

Fem bra familjehundar som man kan löpa med

Borderterrier Whippet Bordercollie Siberian husky Dalmatiner

Aktiv Träning rekommenderar: Effektivt träningsset

VILL DU OCKSÅ HA starka rygg- och magmuskler? Det kan du också få. Ett av de allra bästa sätten är att använda ett maghjul. Några minuters träning varje dag stärker din bålmuskulatur, ger dig en bättre hållning och gör så att du undviker att sjunka ihop i överkroppen med ryggont som följd.

JUST NU FÅR du ett maghjul av utmärkt kvalitet tillsammans med Aktiv Träning. Maghjulet är designat med dubbla hjul, vilket ger bra stabilitet, och ergonomiska handtag med fördjupningar för fingrarna. Maghjulet ingår i vårt stora träningsset med maghjul, träningsmatta, gummiband, övningsguide och 3 nummer av Aktiv Träning för ENDAST 99:50 kr (+ 49:50 kr i porto – totalt 149 kr). Läs mer om det suveräna erbjudandet här.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Var föredrar du att träna?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: