Snabbt maraton
Snabbt maraton

29 år verkar vara en bra ålder om man vill springa snabbt i ett maratonlopp. 

I denna ålder löper du maraton snabbast

Forskare har undersökt åldern på de snabbaste maratonmotionärerna.

5 februari 2018 av Hans Westhausen Gottlieb

År 2014 undersökte spanska forskare sluttiderna för 45 000 deltagare i NYC Marathon för att få fram den gyllene maratonåldern. 

Resultatet visade att bland männen så var det 27-åringarna som löpte på de snabbaste tiderna, och bland kvinnorna var det 29-åringarna som var snabbast.

De som var yngre än denna ålder – både bland män och kvinnor – presterade ca 4 procent långsammare tider för varje år. Och efter den gyllene maratonåldern blev tiderna ca 2 procent långsammare för varje år.

Yngre var lika långsamma som äldre

Det mest anmärkningsvärdiga var hur relativt långsamma de yngre löparna var. Data visade nämligen att 18-åringarna hade samma sluttider som 55-60-åringarna.

Studiens tillförlitlighet kan självklart diskuteras eftersom den baseras på sluttider från ett enda maratonlopp, och det finns därför stora individuella skillnader. En annan studie från USA har dock kommit fram till liknande slutsatser.

Snabbast strax före man ska fylla jämnt

I det här fallet tittade forskarna på olika karakteristika för personer på 29, 39, 49 eller 59 år – så kallade ”nine-enders”.

Studien visade bland annat att löpare (vanliga motionärer) med flera maratonlopp på meritlistan presterade bättre maratontider som 29- och 39-åringar jämfört med två år före och efter dessa åldrar. Det gällde både för män och kvinnor, och enligt forskarna så beror det på att många har en tendens att ändra inriktning i livet när man närmar sig slutet av ett årtionde. Man tittar tillbaka på sitt liv och söker efter en (ny) mening med tillvaron, vilket t.ex. kan göra att man ökar träningsmängden och förverkligar drömmen om att löpa ett snabbt marathon. 

Källor: AGE, PNAS

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: