© Istock

Hur snabbt kan jag springa?

Min kompis har löpt halvmaraton på en timme och 58 minuter. Kan jag springa snabbare med rätt träning? Just nu springer jag 5 km på 25 minuter.

Ja, du har faktiskt en bra chans att slå din kompis tid. I varje fall om man ska tro en av de pålitligaste beräkningsmetoderna, den så kallade Daniels Running Formula.

Beräkningsmetoden är utvecklad av löpränaren Jack Daniels. Metoden är baserad på en stor mängd statistiskt material som samlats in från elitidrottare och ambitiösa motionärer.

För att få ett realistiskt förslag på din potential som löpare är det dock viktigt att du använder dig av en färsk tid på 5 km eller 10 km som avspeglar din nuvarande form. Om du använder dig av ett personbästa som är tio år gammalt kommer värdet garanterat inte att stämma.

Tänk också på att banans utseende kan påverka tiden; helst ska löpsträckan vara flack och ha få tvära kurvor så att du inte behöver sänka tempot. Vill du vara säker på att kunna springa ifrån din kompis bör du ställa upp i samma lopp eller ett med en flackare bansträckning.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: