Hur ska jag värma upp inför löprundan?

I början av mina löprundor brukar jag ta det rätt lugnt. Är det bättre att värma upp mer strukturerat? Hur gör man det i så fall?

Om du värmer upp ordentligt inför en intensiv löprunda så kommer du både att kunna prestera bättre och undvika skador. Här nedan hittar du två bra övningar som gör att musklerna värms upp och som gör nervbanorna redo för de rörelser du kommer att göra.

Om du värmer upp ordentligt så kan musklerna bli ända upp till tio procent längre jämfört med när du vilar. Det gör i sin tur att risken för muskel- och senskador minskar betydligt när du sedan ska träna eller tävla.

Din prestationsförmåga förbättras också eftersom blodcirkulationen ökar. Därmed förses musklerna snabbare med mer syre och energi via blodet. Uppvärmningen gör alltså att blodcirkulationen ökar snabbare när tempot stiger.

Två bra uppvärmningsövningar inför ett tempopass

Om du ”bara” ska ut på en lugn löprunda så räcker det ofta med att jogga lite i början. Men om du ska köra intervaller så bör du värma upp ordentligt.

  • Pendla med armarna som en väderkvarn genom att stå och göra stora cirkelrörelser med armarna (framåt och bakåt).

  • Håll till på ett jämnt och mjukt underlag på ca 30 meter och gör höga knälyft och veva runt armarna överdrivet. Tänk på att hålla ryggen rak och kroppen lätt framåtböjd. Efter 30 meter går du tillbaka till starten igen. Upprepa 2–5 gånger och öka gradvis tempot.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: