© istock

Hur löptränar man på bana?

Jag bor nära en friidrottsarena med löparbanor och nu funderar jag på att börja träna där. Hur ska mina pass se ut?

6 oktober 2020 av Jesper U. Larsen

Även om du kan jogga som vanligt inne på en friidrottsarena, så finns det bättre sätt att utnyttja de ovala 400-meters banorna på.

Det flacka, skonsamma underlaget, de jämnt doserade kurvorna och den exakta distansen inbjuder till fartfyllda löppass. Många upplever också att tempot nästan stiger per automatik när de kommer ut på det röda gummiunderlaget. Den effekten kan du utnyttja genom att t.ex. köra fartlek, dvs. springa snabbt på långsidorna och jogga sakta i kurvorna. Löp 6–12 varv på det sättet. Eller öka respektive sänk tempot under ett varv i taget.

För mer rutinerade löpare är banlöpning en näst intill oumbärlig metod när det handlar om intervallträning. Klassiska intervallpass, t.ex. 4 x 1 000 meter (2,5 varv), blir ofta både snabbare och effektivare om de genomförs på en löparbana. 

Ett roligt banpass

Ett roligt banlöpningspass är s.k. trappintervaller, då varje intervall blir kortare och kortare. Börja med att springa fyra varv (1 600 m), vila i 4 min, spring sedan tre varv följt av 3 min. vila, spring två varv och vila i 2 min. och avsluta med ett varv i full fart.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: