Natural running Natural running är en löpstil där man landar längre fram på foten i stället för på hälen när man löper. Enligt förespråkare av löpstilen ska det innebära mindre belastning på benen och en effektivare löpstil.

Hur bra är natural running?

Natural running är en het trend just nu i löparvärlden. Nu ifrågasätts dock löpstilen i flera studier.

16 augusti 2013

Natural running ska ge såväl färre skador som en effektivare löpstil. Men enligt två nya oberoende studier stämmer det inte riktigt.

I den ena studien har forskare från University of Calgary tittat på all forskning som gjorts inom området. Och de har varken hittat några forskningsmässiga belägg för att natural running ger färre skador än vanlig löpning, eller att löpmetoden gör att man löper snabbare.

Det sistnämnda är också slutsatsen i en ny studie från universitetet i Massachusetts. Där jämfördes en grupp vana ”hällöpare” med en grupp vana framfotslöpare för att se vilken löpstil som var effektivast. Medan 68 % av hällöparna föga överraskande löpte effektivast när de landade på hälen, så gällde detsamma för 75 % av de löpare som föredrog att landa på framfoten.

Samtidigt tydde studien på att man förbränner färre kolhydrater vid hällöpning. Därmed skulle kroppens energidepåer räcka längre.

Utvecklingen av natural running Försäljningen av skor för natural running har exploderat. I dag är 11 % av alla löpskor som säljs i USA skor för natural running. I Europa är andelen ännu större.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: