© Jakob Helbig

Hemligheten bakom en effektiv vinterlöpning

Det kan vara svårt att hålla löpträningen vid liv på vintern. Här är tre hemligheter bakom en lyckad vinterträning samt fyra roliga och effektiva löppass.

19 december 2018 av B.Kobberö, R.Kingstad

Många upplever vinterlöpning som ett nödvändigt ont. Det är synd eftersom det finns mycket att vinna på att hålla igång löpträningen även under vintern. Förutom att konditionen bibehålls gör utomhusträning vintertid att du får mer energi, blir på bättre humör, sover bättre och stärker din hälsa rent allmänt.

Hemligheten bakom en lyckad vinterlöpning handlar om dessa tre nyckelfaktorer:

1. Struktur Löp minst tre gånger i veckan och tänk på att variera dina träningspass så att du tränar både hög- och lågintensivt; dels i form av snabba intervaller, dels i form av lugnare löprundor för att du ska kunna ladda om mentalt. Det passar även bra med alternativ träning som spinning eller crosstraining ibland.

  • Tre träningspass i veckan

  • Variera din träning

  • Kom ihåg att ladda mentalt

2. Kontinuitet De i särklass bästa resultaten erhålls om man tränar regelbundet och bra vecka efter vecka, och inte genom att träna stenhårt några få veckor per år. Självklart får man räkna med korta avbrott för sjukdomar eller förkylningar, men de betyder inget på lång sikt bara träningsstabiliteten är bra. För att du ska lyckas träna regelbundet underlättar det om du registrerar din träning så att du håller koll på löpmängden.

  • Följ din träningsplan på lång sikt och undvik att träna för hårt

  • Skriv träningsdagbok

  • Anmäl dig till en vintertävling så att du får ett avbrott i träningen

3. Tålamod Det tar tid att bli bra. Det går som bekant inte att bygga en stor takvåning utan att ha en stabil grund under. Skaffa dig därför en bra grund att stå på och bygg sedan upp dig steg för steg – ju bättre tålamod du har, desto bättre blir också resultatet.

  • Mät dina resultat på lång sikt

  • Skaffa dig en bra grundkondition

  • Tro på det du gör och belöna ditt tålamod med t.ex. nya prylar

Logga in som prenumerant här och få förslag på fyra roliga och effektiva löppass i vinterkylan.

Erbjudande till dig: Suverän träningströja från Craft

Mjuk, lätt och elastisk. Craft har tagit fram en supersnygg träningströja som sitter tajt på kroppen och följer alla dina rörelser. Och den kan bli din för BARA 99,50 kr. Tröjan finns både för män och kvinnor och kan användas till i stort sett allt – från en promenad i skogen till träning på gymmet eller en löprunda. Under kyliga dagar passar den perfekt som värmande mellanlager under en jacka, medan den under lite mildare dagar fungerar bra som yttersta lager. Tröjan är designad med ett hål vid handleden som du kan sticka tummen igenom. På så sätt kan du dra ned ärmen över handryggen och hålla händerna varma när det är kallt. Just nu kan du få tröjan tillsammans med 3 nummer av Aktiv Träning för BARA 99,50 kr. (+ 49:50 kr i porto. Totalt 149 kr). Läs mycket mer om det fantastiska erbjudandet här.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Tränar du mindre på vintern?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig