Tempoträning: Halvmaraton

Även om distansen är rätt lång så minskar inte behovet av tempoträning för det. Tvärtom. Veckans tempopass är viktiga för att bygga upp en bra grundkondition.

21 september 2010 av Bjarke Kobberø

Tempoträning är inte bara tempoträning. Träningsformens konkreta utformning beror helt på vad du satsar på. Här ger vi några bra förslag på hur du kan tempoträna för att få ny inspiration och motivation. Även om vi rangordnar träningsmetoderna är det bra att växla mellan dem. Det gör att träningen blir omväxlande och att du utvecklas optimalt som löpare.

  • Bra Löp 6–10 km i ditt målsättningstempo. Fokusera på att löpa avslappnat och med bra fl yt, speciellt under de sista kilometerna då det ofta är jobbigt. Träningen förbättrar konditionen och gör att du blir effektivare på att hålla ditt målsättningstempo.

  • Bättre Löp 14 km med gradvis ökande tempo. De första 2–3 kilometerna ska vara lugna. Därefter kan du öka tempot med ca 5 sek. per km. Totalt 11 km ska vara i ditt målsättningstempo, men km 12 och 13 ska gå snabbare än målsättningstempot. Jogga under slutkilometern. Anpassa längden till din nivå.

  • Bäst Löp omväxlande 500 m i ditt målsättningstempo, 500 m snabbt (dock inte max) och 500 m lite lugnare. Upprepa denna cykel 3–6 gånger beroende på din träningsnivå. Detta är ett effektivt träningspass som förbättrar konditionen och uthålligheten samt gör dig mer tempotålig.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad gillar du att lyssna på när du tränar?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: