Nybörjare löper halvmaraton

Funderar du på att löpa halvmaraton? Vi har valt ut de sju bästa tipsen som hjälper nybörjare att löpa 21,1 kilometer på bästa sätt.

© iStock

Sju tips: Halvmaraton för nybörjare

Vi har valt ut de sju bästa tipsen som hjälper nybörjaren att genomföra sitt första halvmaraton på bästa sätt.

11 juli 2019 av Kim Pedersen

Halvmaraton­träning för nybörjare

Hälften så långt, dubbelt så roligt. Halvmaraton är en av de populäraste löpsträckorna just nu. Och även för nybörjare är halvmaran en rimlig löpsträcka.


TIPS 1 - anmäl dig till ett halvmaratonlopp idag.

Om du anmäler dig till ett halvmaraton blir du mer förpliktad att träna och förbereda dig.

Det innebär att du lättare kan hålla träningsmotivationen uppe och på det hela taget lyckas genomföra ditt halvmaratonprojekt.


TIPS 2 - följ en träningsplan

Genom att följa en fast plan får du kontinuitet i din träning. Det innebär att skaderisken minskar och att du får en känsla av att du sakta men säkert blir bättre tränad.

Om du följer en fast plan kan du också lättare planera din vardag kring din träning. Risken för att du går miste om något träningspass på grund av tidsbrist blir helt enkelt mindre. 

LÄS OCKSÅ: TRÄNINGSPROGRAM: Halvmaraton för nybörjare 


TIPS 3 - löpträna tillsammans med en kompis 

Om du har möjlighet så kan en träningskompis vara bra att ha. En träningskompis kan hjälpa dig att träna de dagar då motivationen inte är den bästa – och du kan hjälpa honom eller henne.

Dessutom är det alltid värdefullt att ha en kompis som man kan prata löpning med – i synnerhet om du inte har familj, arbetskompisar eller vänner som är intresserade av löpning. 

TIPS 4 - köp ett par bra löparskor

Köp ett par riktigt bra löpskor. Du kan inte löpa i sneakers, och de gamla löpskorna som du har hemma på skohyllan är säkert slitna och bara att slänga. Om det är första gången du ska köpa löpskor, så är det viktigt att du får bra vägledning i en specialiserad löpskobutik. Efterhand som du blir mer erfaren och vet vilka skor som fungerar för dig, så kan du alltid köpa dem där det är billigast att handla.

>> Få massor av tips om träning, motivation, tävlingar, recept och förslag på övningar direkt i din mail. Klicka här för att få vårt populära nyhetsbrev. <<

TIPS 5 - tappa inte modet

När du följer en träningsplan, så får du räkna med att du kommer att uppleva dåliga dagar ibland, då kroppen inte riktigt vill göra som du vill.

De dagarna är det dock viktigt att du inte tappar lusten att fortsätta träna.

Alla löpare har dagar då saker och ting inte riktigt fungerar. Det gäller emellertid att knyta näven och se fram emot nästa träningspass.


TIPS 6 - ät smart – och undvik att överdriva

Det är självklart viktigt att ha en bra kosthållning under hela träningsperioden. Följer man Livsmedelsverkets kostråd får man i sig all den näring man behöver för att hålla sig frisk när man tränar.

Undvik dock att bli alltför fanatisk. After work med arbetskompisarna, ett glas rödvin till maten och lite lördagsgodis kan du mycket väl unna dig utan att det går ut över din träning.


TIPS 7 - se till att hela tiden ha lite ork och energi kvar

Tänk på att njuta både under träningspassen och under själva loppet. Se till att du har ork och energi både när du tränar och när du tävlar.

Du får gärna pressa dig rätt hårt när du tränar, men undvik att göra det varje gång. Spara krafterna tills du löper tempopass och progressiva pass, och acceptera att du kommer att känna dig orkeslös ibland.

I tävlingen bör du ta det lugnt i början och hålla det tempo som du vet att du orkar hålla, och ev. öka tempot två tredjedelar in i loppet. Den taktiken gör att du slipper få soppatorsk halvvägs; istället kommer du att kunna passera löpare i slutet av loppet. Om du känner att det går lite långsamt de första 3–5 km, så är tempot alldeles lagom.

LÄS OCKSÅ: F&S - De 16 viktigaste frågorna om halvmaraton

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: