Kvinna på löpband
© iStock

Räcker det med att jag tränar på löpband?

Om du tränar inför ett halvmaraton så är det möjligt, men inte rekommenderbart att uteslutande träna på löpband. De 21,1 kilometerna kan nämligen snabbt bli en tuff upplevelse om man enbart tränar på löpband.

15 februari 2019 av Hans Westhausen Gottlieb

Räcker det med att jag tränar på löpband?

Kan man genomföra all träning inför ett halvmaratonlopp på löpband?

SVAR: Det är möjligt, men det är inte att rekommendera att enbart träna på löpband. Halvmaratonloppet kan nämligen bli en riktigt obehaglig upplevelse om du aldrig har löptränat utomhus. 

På löpbandet upplever du varken något vindmotstånd eller några backar som kan påverka både mentalt och fysiskt. Rörelsemönstret på ett löpband som rullar under fötterna är inte heller identiskt med den naturliga löprörelsen utomhus. 

Därför blir löpmusklerna inte optimalt förberedda inför utomhuslöpningen. Om du tränar tre gånger i veckan så är det bra om du förlägger minst ett, gärna två, av veckans pass utomhus. 

På löpbandet springer du i en skyddad miljö. Utomhus springer du genom luftmolekyler vilket ökar motståndet. Variera därför din träning.

Så använder du löpbandet effektivast

Fart: På löpbandet passar det bra att löpa snabba intervaller. Det jämna underlaget är lätt att springa på och du kan dessutom styra hastigheten mycket exakt. Långa och långsamma pass passar däremot bättre att löpa utomhus.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: