© Colourbox

Mat inför loppet

F&S: Hur ska jag äta inför loppet?

22 december 2014

Om du brukar äta någorlunda nyttigt till vardags, så äter du bara som vanligt. Det finns ingen anledning att överdriva kostintaget dagen innan, förutom att du gärna kan äta lite mer ris, pasta eller potatis till middagen så att du fyller på kroppens kolhydratdepåer rejält. Dessutom gäller det att undvika starkt kryddade rätter eller annan mat som riskerar att ge dig magproblem.

Loppet börjar kl.15.30, när ska jag äta lunch och vad ska jag äta?

Det är bra om du intar en kolhydratrik måltid till lunch. Det kan t.ex. vara bröd med pålägg, en skål havregryn, yoghurt med müsli eller en vanlig lunchrätt med pasta/ris. Se till att välja matvaror som du vet att kroppen mår bra av. Det bästa är om du testar måltidens sammansättning och tiden du äter i samband med dina långa träningspass. Det gör att du till 100% blir säker på att maten inte kommer att skapa problem för dig.

Har du inte testat hur kroppen reagerar på maten, så välj ett konservativt upplägg genom att äta en lunch som du vet att du tål ca fyra timmar före start. Blanda därefter till en halv liter sportdryck och drick av den de sista timmarna fram till starten. Oavsett vad du väljer att äta, så bör du se till att avsluta måltiden i god tid inför loppet. De flesta mår bäst av att avsluta måltiden cirka tre timmar innan startskottet går. Det gör att du hinner smälta maten. Lägg dig ev. och vila en stund efter lunchen så att du är helt utvilad inför loppet.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: