© Colourbox

Halvmaraton för alla

Glöm maraton. Nu är det halvmaraton som gäller. Intresset för distansen är nämligen rekordstort. Göteborgsvarvet och Stockholm Halvmarathon är två populära lopp.

4 maj 2010

Fler och fler löper maraton. Så har det sett ut under de senaste åren. Men i verkligheten är det ännu fler som löper halvmaraton. Intresset för att prova på den hälften så långa distansen har vuxit rekordsnabbt. Running USA, som är en förening för löpare, räknar halvmaraton som den snabbast växande löpdistansen under de åtta senaste åren.

Och tittar man på deltagarantalet i de stora halvmaratonloppen världen över, så talar siffrorna sitt tydliga språk. The Great North Run i England hade 54 000 deltagare i fjol jämfört med 47 000 löpare år 2003. Även Göteborgsvarvet växer så det knakar. I år har drygt 58 000 löpare anmält sig, vilket kan jämföras med år 1996 då 34 000 löpare deltog.

Även deltagarantalet i Stockholm Halvmarathon har vuxit sakta men säkert de senaste åren. År 2006 var 6 000 löpare anmälda, i fjol hade 11 100 löpare fyllt i en anmälningsblankett, och när loppet avgörs den 11 september 2010 tar arrangörerna emot hela 12 500 anmälningar. När detta skrivs i slutet av januari är redan dubbelt så många anmälda jämfört med i fjol. Det gäller alltså att anmäla sig tidigt om man vill vara med.

Orsakerna till att halvmaratonlopp blivit så populärt är bland annat att det är lättare att förbereda sig inför 21,1 km än inför ett helt maraton. Och det tar inte lika lång tid att återhämta sig efteråt.

Till ett halvmaraton kan man komma i form med tre löppass i veckan – och man behöver inte köra de monotona långpassen, som är nödvändiga inför ett maraton.

Men samtidigt är halvmaran en så pass respektingivande distans att omgivningen garanterat blir imponerad om man klarar av att genomföra den. Distansen är också skonsammare och formkurvan blir inte lika påverkad som av ett maraton, då det kan ta månader att återhämta sig. Devisen är alltså ”hälften så långt, dubbelt så roligt”.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: