Tiden 59:07 var den näst snabbaste halvmaratontiden i världen i fjol. Kanske får vi se världens snabbaste tid någonsin i år.

Fyra skäl till att vi får se ett nytt världsrekord i Köpenhamn på söndag

Det nuvarande världsrekordet på halvmaraton för män lyder på smått otroliga 58:23. Det motsvarar en kilometertid på 2 min. och 46 sek. eller nästan 22 km/h! Rekordet innehas av Zersenay Tedese från Eritrea. Den tiden har stått sig sedan 2010, men nu finns det minst fyra bra skäl till att tro att den tiden kommer att slås på söndag i Copenhagen Half Marathon.

6 september 2017 av Lasse Lyhne
 1. Banan

  Banan i Köpenhamn anses av många som världens snabbaste halvmaratonbana. Den är i stort sett helt flack och de få stigningar som finns är mycket lätta och jämna och påverkar inte löparnas rytm särskilt mycket. Kurvorna är dessutom breda och kan löpas igenom i full fart.

 1. Startfältet

  CPH Half Marathon har fått en så kallad guldstämpel av det Internationella Friidrottsförbundet. Det är bland annat ett bevis på att man alltid har ett mycket starkt elitfält. I år har hela nio löpare sprungit under en timme på 21,1 km. Det ger en fantastisk möjlighet till att de hypersnabba herrarna kan pressa varandra till en fantomtid.
 1. Vädret

  Vädret i Köpenhamn i september är ofta perfekt för löpning. Torr luft, svaga vindar och temperaturer på 10–15 grader. Det är helt optimalt för snabba löptider.
 1. Statistiken

  Statistiken talar för att årets lopp kan bli rekordsnabbt. Ifjol blev nämligen vinnartiden 59:07 – den näst snabbaste halvmaratontiden i världen 2016. Ytterligare fyra män kom in på världens topp 10-lista med de snabbaste halvmaratontiderna 2016 och hela 62% av elitlöparna satte personligt rekord i loppet.

Ska du löpträna utomhus i höst så är en bra vindjacka ett måste. Få en snygg och lätt löparjacka från Craft + 3 nummer av Aktiv Träning för bara 99:50 kr. Se mycket mer HÄR.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: