Får vi se ett nytt världsrekord i halvmaraton på söndag?

Det har gått hela sex år sedan det nuvarande världsrekordet i halvmaraton sattes. Men det kan mycket väl raderas i Copenhagen Half Marathon nu på söndag!

14 september 2016 av Julie-Elsebeth Crone Johannesen

Höstens löparfester avlöser varandra i Norden. Senast i lördags deltog drygt 10 000 löpare i Stockholm Halvmarathon och nu på söndag avgörs Copenhagen Half Marathon. Och mycket tyder på att det kan bli ett extra spännande halvmaratonlopp i år. Flera saker pekar nämligen på att vi kan få se ett nytt världsrekord på 21,1 km. Det nuvarande rekordet är från 2010 då halvmaran i Lissabon vanns på smått otroliga 58:23.

Därför kan det bli nytt världsrekord

De senaste åren har det presterats fantastiska resultat i Köpenhamn. Det har dels berott på att startfältet varit starkt, att banan är pannkaksplatt och att det finns få kurvor. De sakerna har tillsammans bidragit till snabba tider.

Årets lopp i Köpenhamn är inget undantag och banan kommer återigen att vara platt och innehålla få kurvor. Dessutom kommer en rad snabba löpare att delta. Däribland 14 män som har löpt halvmaraton på under den magiska timmen – och därifrån är det inte långt ned till 58:23 om förhållandena är bra.

2015 var segraren Bedan Karoki Muchiri futtiga 59 sekunder från att slå det nuvarande rekordet, och då var antalet världslöpare betydligt färre.

X:et

Den enda faktor som kan ställa till det för löparna på söndag är väderförhållandena. Det viktigaste för löparna är utan tvekan att vindförhållandena är så bra som möjligt.

Vi håller tummarna för att väderförhållandena är bra på söndag och att det blir ett nytt världsrekord på den berömda sträckan.

Erbjudande till dig: Suverän träningströja från Craft

Mjuk, lätt och elastisk. Craft har tagit fram en supersnygg träningströja som sitter tajt på kroppen och följer alla dina rörelser. Och den kan bli din för BARA 99,50 kr. Tröjan finns både för män och kvinnor och kan användas till i stort sett allt – från en promenad i skogen till träning på gymmet eller en löprunda. Under kyliga dagar passar den perfekt som värmande mellanlager under en jacka, medan den under lite mildare dagar fungerar bra som yttersta lager. Tröjan är designad med ett hål vid handleden som du kan sticka tummen igenom. På så sätt kan du dra ned ärmen över handryggen och hålla händerna varma när det är kallt. Just nu kan du få tröjan tillsammans med 3 nummer av Aktiv Träning för BARA 99,50 kr. (+ 49:50 kr i porto. Totalt 149 kr). Läs mycket mer om det fantastiska erbjudandet här.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Tränar du mindre på vintern?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig