Åtta vanliga halvmaraton-misstag

Det finns många fällor på vägen fram mot ett halvmaraton. Ta lärdom av andras misstag och undvik många av de fallgropar som en del löpare brukar hamna i.

30 januari 2013

Halvmaraton fallgropar - Nybörjare

• Du går för fort fram så att leder och senor i kroppen inte hinner vänja sig vid belastningen. Det tar nämligen längre tid för kroppsvävnaden att byggas upp än det tar för konditionen. Risken är därför att du kan bli skadad om du bara låter konditionen styra träningsmängden.

• Du löper för snabbt, vilket gör att träningspassen blir onödigt tuffa. Om du nyligen har börjat att löpträna bör du träna på att löpa så pass långsamt att du inte blir andfådd. Det är helt i sin ordning att hålla snigelfart i början. Tids nog kommer tempot att öka.

• Du använder fel löpskor eftersom du inte vill lägga ut för mycket pengar på skorna. Dålig utrustning gör dock inte bara att löpkänslan försämras, den gör även att skaderisken ökar. Gå till en specialiserad löpskobutik om du vill ha hjälp att hitta en sko som passar dig.

Fallgropar - Intervaller

• Du slarvar med uppvärmningen. En grundlig uppvärmning minskar skaderisken och höjer kroppstemperaturen så att du lättare kan hitta den rätta intensiteten.

• Du anpassar inte hastigheten efter intervallängden. Många kör varje intervall som en enda lång spurt och drar därför på sig för mycket mjölksyra. Konsten är inte att spurta, utan att hålla tempot hela vägen till mål.

• Du löper för snabbt under de första intervallerna. Det gäller att disponera krafterna så att varje intervall genomförs i samma tempo. Håll hellre igen lite under de första intervallerna så att du är säker på att kunna genomföra alla i samma tempo.

Fallgropar - Långpass

• Energin tar slut. Under en lång löprunda går det åt mycket energi. Det är därför viktigt att du laddar upp med en stor måltid 2–3 tim. innan du ska träna. Om du ska löpa riktigt långt är det bra om du har med dig ett vätskebälte med sportdryck. Drick varje kvart så förhindrar du uttorkning och energibrist – och så vänjer du dig vid att dricka medan du löper.

Fallgropar - Återhämtning

• Du vilar för lite. Långa löprundor är slitsamma för kroppen. Därför är det viktigt att du avsätter lite extra tid för vila efter långpassen. Det är under återhämtningsfasen som musklerna byggs upp och kroppen stärks. Om du stressar mycket till vardags så återhämtar du dig sämre och det leder i sin tur till att din form påverkas negativt.

Vill du komma i form inför ett halvmaraton? Logga in och få ett skräddarsytt halvmaratonprogram för både nybörjare, motionärer och erfarna löpare.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Var föredrar du att träna?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: