© Colourbox

Äta under loppet?

F&S: Behöver man ha med sig energikakor, geléer och bananer under ett halvmarathon? Om ja: när ska man stoppa i sig dem?

22 december 2014

Det är sällan nödvändigt att äta under ett halvmarathon. Om du har ätit ordentligt inför loppet har du nog tillräckligt med mat i magen.

Problemet med fast föda är dels att den med viss möda måste tuggas och sväljas, dels att den ställer höga krav på matsmältningssystemet. Det innebär att det går åt en del energi på att smälta maten samtidigt som risken för magproblem och håll ökar betydligt av fast föda. Du behöver dock få i dig energi under loppet.

Den bästa taktiken är att inta lite sportdryck vid varje vätskestation, med början från den första stationen och ända in i mål. Sportdryck brukar inte innebära någon större risk för magproblem.

Alternativt kan du ta med dig 3-4 energigeléer, som du sköljer ned med rikliga mängder vatten när du kommer till vätskestationerna. Geléerna kan bäras med i ett vätskebälte runt magen eller i fickorna eller linningen på dina löparshorts.

Kom ihåg att testa om detta fungerar för dig innan det är dags för ditt halvmarathon. Oavsett om du väljer sportdryck eller energigelé är det viktigt att du testar hur magen reagerar under dina långa träningsrundor. Det vore synd om du skulle få besvär med magen under själva loppet.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: