Träna hårdare
Träna hårdare

Om träningen alltid känns lekfullt lätt så tränar du antagligen inte tillräckligt hårt. 

© iStockphoto

Fyra tecken på att du inte löptränar tillräckligt hårt

Du har säkert hört talas om överträning, men underträning är minst lika hämmande för formutvecklingen. Här är fyra tecken på att du inte tränar tillräckligt hårt.

14 februari 2019 av Hans Westhausen Gottlieb

1. Du förbättrar dig inte

Det mest uppenbara tecknet på att du tränar för lite (och/eller för lätt) är utebliven formutveckling. Håll koll på din form genom att testa dig själv med jämna mellanrum. Löp t.ex. ett testlopp på 5 km var femte vecka och se om dina tider förbättras. Alternativt kan du jämföra träningspassen med varandra. T.ex. så bör din lugna 12 km-runda den här veckan inte kännas jobbigare än din lugna 9 km-runda för en månad sedan. Om du inte märker att du blir bättre kan du systematisera din träning med ett träningsprogram.

2. Träningen känns tråkig

Om inte din träning är tillräckligt utmanande så kommer du sannolikt förr eller senare bli uttråkad. Och om du inte känner att du utvecklas så är det bara en tidsfråga innan du lägger träningen på hyllan. Du behöver inte träna stenhårt för att undvika att bli uttråkad, men nya utmanande rundor eller några löpkilometer extra i ett lugnt tempo kan vara bra.

3. Du upplever inga dåliga träningspass

Om du alltid pressar dig lagom hårt när du tränar så kommer du troligen heller inte att utvecklas. Om du aldrig upplever ett träningspass då du inte orkar prestera, så är det antagligen för att dina pass inte är tillräckligt hårda.

4. Du tränar inte varje dag

Vara bara lugn – du behöver inte träna stenhårt varje dag. Men om du löper 2–3 korta pass i veckan, och tillbringar resten av veckan i bilen, på ditt stillasittande jobb och i tevesoffan på kvällen, så räcker det inte. Du bör t.ex. gå eller cykla en snabb runda i minst 30 min. under de dagar då du inte tränar så att du ändå får lite motion.

Vill du veta mer om träning, skador, hälsa, motivation och mycket mer, så ska du teckna en prenumeration på Aktiv Träning HÄR. I magasinet får du alla nya rön om träning samt inspiration för att leva ett sundare och mer aktivt liv.

Källa: Outside Magazine

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilket mål har du med din träning under nästa år?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: