Kvinna som löper och tar sig för magen.
© iStock

Fyra saker som löpare fruktar

Oroar du dig för att få ont i magen när du springer? Eller för att du ska bli rejält uttråkad? Här får du tips om hur du ska göra för att undvika alla hinder så att du kan prestera optimalt.

15 februari 2019

Så presterar du optimalt

Många löpare oroar sig för allt möjligt som skulle kunna hända. Här får du råd om hur du slipper alla bekymmer, hur du kan prestera optimalt och slipper oroa dig.

1. Jag tappar lusten

Problem: Jag tycker det är oerhört långtråkigt att löpa. 

Lösning: Brist på motivation är ett välkänt problem för löpare. Och det är heller inte så konstigt om man alltid löper samma runda i samma tempo. 

Nyckelorden är variation och ambition. Sätt upp ett specifikt mål och börja träna målmedvetet mot det. Utnyttja hela utbudet av träningsmetoder: Kör intervaller och fartlek, löp långpass och korta rundor. 

Undvik landsväg och hårda trottoarer och spring i terrängen eller i stadsparker. Skaffa eventuellt en träningskamrat så att du får sällskap under rundorna. 

Eller skaffa en virtuell träningskompis via någon av alla de avancerade löparappar som finns på marknaden i dag. Många löpare gillar att träna till musik – eller att lyssna på poddradio.

2. Skador

Problem: Jag är orolig för att min kropp inte ska tåla träningen. 

Lösning: Det är ingen tvekan om att många löpare oroar sig för skador. Och rädslan är inte ogrundad eftersom löpning är en motionsform som orsakar många skador. 

Det beror inte minst på den ensidiga belastning som muskler och senor utsätts för. Ett bra tips är därför att variera träningen så mycket som möjligt. 

Vik gärna av från hårda trottoarer och asfaltsvägar och löp i stället på grusvägar, stigar eller mjuka gräsytor där underlaget är betydligt skonsammare för kroppen. 

Variera helst också både tempot och sträckan. Om det var länge sedan du bytte löpskor, så kan det kanske vara på tiden att du köper nya. Eller växla mellan två par skor

3. Magbesvär 

Problem: Jag oroar mig för att magen ska göra uppror och att jag måste gå på toaletten. 

Lösning: Magbesvär beror ofta på att det finns mat kvar i magsäck och tarmar som inte hunnit brytas ned och därför ligger och skvalpar. 

Tänk därför lite extra på vad du äter innan du ska träna och håll dig till snabbupptagliga kolhydrater. Mat med hög koncentration av fibrer, fett och protein tar ofta mer än tre timmar för magen att smälta. 

Dålig mage kan också bero på att det finns mycket vätska i mag- och tarmregionen. Tillsätt lite salt i vattnet så tas vätskan upp effektivare. 

4. Kramp

Problem: Jag är rädd för att musklerna ska ”strejka”. 

Lösning: Även om man aldrig kan gardera sig helt mot kramp, så kan man göra mycket för att förebygga den. 

Prioritera återhämtningen och se till att vila tillräckligt mellan träningspassen. Se också till att du får i dig tillräckligt med vätska innan du ska ut och springa. 

Kramp beror nämligen ofta på uttorkning. Dessutom visar undersökningar att stretchning av utsatta kroppsdelar också kan minska risken för kramp. Om du ändå skulle få kramp under löprundan bör du snabbt stanna upp och stretcha. Sedan kan du fortsätta löpa.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilket mål har du med din träning under nästa år?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: