För många och för långa pass Ett maratonlopp är långt och det är därför naturligt att tro att man också måste löpa långt när man tränar. En del ger sig därför ut på 2,5–3 timmarsrundor varje helg. Problemet med så långa pass är att de ökar skaderisken och att de sliter för mycket på kroppen. Det innebär att det finns risk för att du inte orkar med resten av veckans träning och att du inte får någon effekt av den. Lita i stället på att det räcker med ett långpass varannan helg och löp inte mer än två timmar som längst.
För lite vätska Det är viktigt att få i sig energi under ett maratonlopp för att man inte ska gå in i väggen. Därför behöver du träna på att fylla på med energi när du löptränar. Utnyttja veckans längsta löprunda till att träna vätske- och energiintaget. Därmed får du också reda på hur stark sockerkoncentration du tål i sportdrycken, och om det finns någon sportdryck som du inte gillar.
Fel kläder Om du tränar inför ett maraton som går på våren eller sommaren, så kommer du att löpa många av dina träningsrundor i vinterkylan. Då är det extra viktigt med bra träningskläder. Oftast kommer du att frysa lite i början av löprundan. Efter några km kommer du att ha fått upp värmen, men om du springer riktigt långt finns det risk att du börjar frysa igen på slutet. Det är därför viktigt att klä sig i plagg som kan reglera temperaturen. En luftig och varm jacka, samt mössa och vantar, brukar fungera bra.
SLARV! Tänk på att sätta plåster på bröstvårtorna, smörj armhålorna och ljumskarna med vaselin om du ska löpa långt, och använd väl insprungna kläder som inte skaver. Det är inte speciellt behagligt att löpa om armhålorna svider eller om bröstvårtorna blöder. Lägg hellre energin på att löpa.
Väggen
Självklart måste den mytomspunna väggen nämnas när det handlar om maraton. Rent konkret innebär väggen att man nått en gräns då kroppens sockerdepåer är uttömda, och det praktiskt taget bara är fettförbränningen som ger energi. Hemligheten är därför att inte göra slut på alla kolhydraterna. Det görs enklast genom att inta kolhydrater under hela maratonloppet. Drick därför sportdryck var 5 km hela vägen till mål.