Sista 10 000-metersloppet med legenden Mo
Sista 10 000-metersloppet med legenden Mo

Britten Mo Farah (t.h.) på väg mot OS-guldet på 10 000 m i Rio. VM i London blir hans sista mästerskap som banlöpare innan han satsar på maraton.

© Tim Hipps, Flickr

Friidrotts-VM: tre saker vi ser fram emot

Det väntar massor av fantastiska ögonblick på den olympiska friidrottsarenan i London, när friidrotts-VM börjar på fredag. Här är tre riktiga höjdpunkter.

2 augusti 2017 av Hans Westhausen Gottlieb

1. Farväl till Bolt och Mo

VM blir sista chansen att se den kanske mest suveräna friidrottsstjärnan någonsin i aktion. Usain Bolt gör sin sista internationella tävling i London, och är på jakt efter VM-guldmedalj nr 12 och 13 på 100 m resp. 4x100 m. Britten Mo Farah vill också ta två guldmedaljer på 5 000 resp. 10 000 m i hans tredje VM i rad, innan han byter ut banlöpningen mot asfalt och en karriär som maratonlöpare.

2. Sprintfenomenet Van Niekerk

Den 24-årige sydafrikanen Wayde Van Niekerk är ute efter att göra ”en Michael Johnson” genom att vinna både 200 och 400 m. Han satte ett otroligt världsrekord på 400 m vid OS i Rio, där han slog just Michael Johnsons 17 år gamla rekord, trots att han sprang på bana 8. Niekerk är den ende någonsin som både har löpt 100 meter under 10 sek, 200 m under 20 sek. och 400 m under 44 sek.

3. Unga skandinaviska profiler

Både Sverige, Danmark och Norge ställer upp med flera spännande, unga friidrottare i VM. 

I den svenska truppen blir det spännande att följa VM-debutanten Lisa Ring i maratonloppet som avgörs den 6 augusti. Lisa Ring kan ni läsa mer om i nr 8 av Aktiv Träning som finns ute nu. Ett av de blågula medaljhoppen är den blott 17-årige stavhoppstalangen Armand Duplantis. Han har imponerande 5,90 m som personligt rekord från i fjol. Endast två stavhoppare i världen har hoppat högre i år.

Den 20-åriga danska löpkometen Anna Emilie Möller deltar på 3 000 m hinder. Hon har bara löptränat seriöst i tre år, men har redan deltagit i OS, slagit flera rekord och vunnit U23-EM. (Läs Aktiv Tränings porträtt av Anna Emilie Möller HÄR). 

I den norska truppen heter en av de yngsta deltagarna Jakob Ingebrigtsen. Han är endast 16 år gammal och ställer upp på 3 000 m hinder. Det är knappt en månad sedan som han debuterade i den löpgrenen, men han är redan den sjunde bäste norrmannen på sträckan genom tiderna.

Vill du veta mer om träning, skador, hälsa, motivation och mycket mer, så ska du teckna en prenumeration på Aktiv Träning HÄR. I tidningen får du alla nya rön om träning samt inspiration för att leva ett sundare och mer aktivt liv.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur skyddar du dig mot solen när du tränar?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig