© iStock

Forskning: Löpning gör dig smartare

Din löpträning är inte bara hälsosam – den gör dig också smartare.

2 januari 2019 av Anna Sjøstrøm

Att ta på sig löpskorna och ge sig ut och springa kan vara en riktigt bra investering. Det är nämligen inte bara bra för din kondition och förbränning, det är också ett bra sätt att hålla hjärnan skärpt.

Forskning från University of Arizona visar nämligen att hjärnan skärps av löpträning, och att det kan vara extra fördelaktigt att löpträna på morgonen.

Påverkar hjärnans aktivitetsnivå

I studien från Arizona undersöktes 11 vältränade och 11 otränade män i åldern 18 till 25. Skälet till att studien uteslutande baserade sig på män var att kvinnors menstruationscykel kan ha en effekt på det fysiska och mentala välbefinnandet. I studien använde sig forskarna av frågescheman och matematiska beräkningar för att ta reda på deltagarnas fysiska aktivitetsnivå.

Sedan magnetröntgades var och en av deltagarna för att man ville undersöka aktivitetsnivån i olika delar av hjärnan.

Löp på morgonen

Resultaten visade att löparna hade en högre aktivitetsnivå i den del av hjärnan som ansvarar för beslut, planering och minne jämfört med de personer som inte löptränade. Det verkar alltså främst vara tankefunktioner som stimuleras av löpträning, vilket kan vara användbart i många olika sammanhang.

Rådet är alltså att löpträna på morgonen för att hjärnan ska vara i toppform, och för att du ska kunna ta bra beslut och ha kontroll på det du gör.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Var föredrar du att träna?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: