Bild från Copenhagen Marathon
© iStock

Fem unika stadslopp du måste uppleva

Nya städer ska upptäckas med löpskor på fötterna – och gärna tillsammans med tusentals likasinnade. Här är fem mycket olika stadslopp från hela världen som på olika sätt bjuder på unika och häftiga löpupplevelser.

10 augusti 2017 av Jesper U. Larsen

Fem fantastiska stadslopp

Störst av dem alla

Vad? New York City Marathon.

Distans: 42,2 km.

Upplevelse: Med ett deltagarantal som 2016 låg på 51 388 så är det här världens största maraton – och det är nog också det lopp som flest löpare drömmer om att genomföra någon gång i livet. Loppet startar på Staten Island, varefter man löper genom alla fem stadsdelar innan man når målet i Central Park på Manhattan. Upplevelsen av miljonstaden är magnifik eftersom man kommer så nära inpå alla olika kulturer och kontraster som the Big Apple bjuder på. Banan är tuff och logistiken är svår, men atmosfären är något alldeles extra och alla högljudda åskådare längs banan snålar definitivt inte med uppbackningen. 

Läs mer här.

Svenskt storlopp

Vad? Göteborgsvarvet.

Distans: 21,1 km.

Upplevelse: Man behöver inte resa utomlands för att delta i världens största halvmaratonlopp. Det räcker att åka till västkusten, närmare bestämt till Göteborg, i maj varje år. Sedan starten 1980, då endast 1 800 löpare ställde upp, har Göteborgsvarvet utvecklats till en stor folkfest med mer än 60 000 deltagare, ett par hundra tusen åskådare och cirka 4 000 funktionärer involverade i loppet. 

Läs mer här.

Midnattssol i Tromsö

Vad? Midnight Sun Marathon.

Distans: 42,2 km.

Upplevelse: Världens nordligaste maraton avgörs i den norska staden Tromsö, som är vackert belägen 35 mil norr om polcirkeln. Däruppe går solen aldrig ner på sommaren, och trots att loppet startar kl. 20.30 så är det fortfarande ljust när alla går i mål. Samma dag avgörs också lopp på kortare sträckor. 

Läs mer här.

Se staden i fem etapper

Vad? Etape Köpenhamn.

Distans: 5–12 km.

Upplevelse: Ett bra val om man vill se den danska huvudstaden med löpskor på fötterna, men inte vill springa alltför långt. Här är maratonsträckan uppdelad på fem etapper som löps under fem vardagskvällar. Delsträckorna är utvalda så att de visar Köpenhamn från sin bästa sida – från turistattraktioner till gamla industriområden. facebook.com/etapekoebenhavn 

Läs mer här.

Mitt i natten

Vad? Sundown Marathon Singapore.

Distans: 42,2 km.

Upplevelse: De flesta maraton­lopp startar i ottan, men i det här fallet går starten efter midnatt. Löparna ger sig iväg då Singapores många upplysta skyskrapor och futuristiska byggnader skapar en magnifik kuliss. Loppet är Asiens största nattlopp med cirka 30 000 deltagare. Trots den sena starttiden ligger temperaturen oftast runt 26–28 plusgrader. 

Läs mer här.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Följer du ett träningsprogram?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig