löpare i snöigt landskap

Fem tips som sätter guldkant på vinterlöpningen

OK, det är bara att erkänna – löpningen känns inte alltid lika lockande på vintern som på sommaren! De här fem tipsen gör emellertid att du kan sätta guldkant även på vinterlöpningen.

28 november 2019 av Kim Petersen

1. Träna med en kompis

Det är betydligt lättare att komma ut och träna om man är förpliktigad! Ingen har lust att svika en löparkompis som står och väntar. En kompis tillför också en social dimension. Många av de bästa pratstunderna har man när man löper.

2. Löp på bandet

All vinterträning behöver inte nödvändigtvis genomföras utomhus. Om du gillar att springa på löpband inne i ett varmt gym, så gör det. Men löp gärna utomhus 1–2 gånger i veckan för att vänja kroppen vid utomhuslöpning.

3. Skippa tiden

Vinterträning handlar inte om att prestera. Njut istället av träningsrundan och bry dig inte om tiden. Låt känslan och rytmen bestämma. Då slipper du också stå och frysa i väntan på att din gps-klocka ska fånga upp satellitsignalen!

4. Gör en plan

Sätt vinterträningen i ett större perspektiv. Det är t.ex. viktigt att löpträna nu för att vara i form till våren. Skriv ned ditt mål på ett papper och sätt upp det. T.ex. att du ska löpa 5 km på 25 min. till våren.

5. Klä på dig ordentligt

Införskaffa riktiga vinterlöpkläder: funktionella vintertajts, underställströja, vindjacka, vantar och mössa. Det ger dig bra komfort under löprundan, och det är både viktigt och motiverande att du håller dig varm i vinterkylan.


Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Var föredrar du att träna?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: