Fem styrkeövningar alla löpare bör känna till

Greppa vikterna och bli en mycket bättre löpare.

5 september 2017 av Jesper U. Larsen

Styrketräning kan vara genvägen till att bli snabbare löptider, effektivare löpsteg och mindre risk för skador. Här har vi valt ut fem styrkeövningar som kan göra dig till en bättre löpare.

Knäböj

Genom att träna benmusklerna med tung styrketräning kan du förbättra din löpekonomi, och i synnerhet knäböj har i flera studier visat vara mycket effektiva för löpare. Förutom att alla viktiga löpmuskler tränas så stärker du bålen och förbättrar balansen samt koordinationen mellan musklerna.

Se övningen

Höftlyft

De stora sätesmusklerna används för att utveckla kraft i löpsteget, och de är ofta svaga hos långdistanslöpare. En studie visade nyligen att höftlyft, eller hip thrust, aktiverar rumpan effektivare än både rena marklyft och marklyft med en hexagonal stång.

Se övningen

Boxhopp

Boxhopp och andra övningar där det ingår hopp – så kallad plyometrisk träning – ökar din spänst och explosiva styrka. Det ger en bättre löpekonomi och snabbare tider. 

Se övningen

Utfallssteg

Många löpare har svaga baklår, och det kan ge både skador och korta, odynamiska löpsteg. Utfallssteg tränar baklår, rumpa och framsidan av låret, dessutom är övningen bra för att träna de stabiliserande musklerna runt knäna.

Se övningen

Stålmannen-plankan

Som löpare kan du gärna göra några dynamiska varianter av plankan och sidoplankan för att stärka bålen. En stark bål förhindrar att du sjunker ihop när tröttheten kommer under löprundan, och bidrar till att så mycket som möjligt av den kraft du utvecklar i benen används till framåtdriften.

Se övningen

Vill du ha reda på ännu mer om allt från styrketräning till skador och motivation, så ska du teckna en prenumeration på Aktiv Träning HÄR. I magasinet får du alla nya rön om träning samt inspiration till hur du ska leva ett sundare och mer aktivt liv.

Aktiv Träning rekommenderar: Effektivt träningsset

VILL DU OCKSÅ HA starka rygg- och magmuskler? Det kan du också få. Ett av de allra bästa sätten är att använda ett maghjul. Några minuters träning varje dag stärker din bålmuskulatur, ger dig en bättre hållning och gör så att du undviker att sjunka ihop i överkroppen med ryggont som följd.

JUST NU FÅR du ett maghjul av utmärkt kvalitet tillsammans med Aktiv Träning. Maghjulet är designat med dubbla hjul, vilket ger bra stabilitet, och ergonomiska handtag med fördjupningar för fingrarna. Maghjulet ingår i vårt stora träningsset med maghjul, träningsmatta, gummiband, övningsguide och 3 nummer av Aktiv Träning för ENDAST 99:50 kr (+ 49:50 kr i porto – totalt 149 kr). Läs mer om det suveräna erbjudandet här.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Planerar du att deltaga i något motionslopp i år?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig