Fem magiska pass: Bli en bättre löpare genom att variera ditt tempo

Vill du utvecklas som löpare så är det bra om du varierar din fart och löper i dessa fem olika tempon. På så sätt stimulerar du alla de områden som behövs för att du ska bli en bättre löpare.

3 juni 2019 av Lasse Lyhne

Många löpare springer alltid samma runda i samma tempo. Det är självklart bra för hälsan, men vill du bli en bättre löpare så bör du variera tempot. Här är de fem tempon som du bör löpa i:

Sprinttempo

När du kommer upp i sprinttempo så händer det en massa saker i kroppen. Hjärtat slår snabbare. Du löper med längre, snabbare och mer kraftfulla steg, där du landar på framfoten och musklerna jobbar för fullt. Det är bra för både din kondition, styrka och löpstil och så gör det att samspelet mellan hjärna och muskler fungerar bättre och att alla muskelfibrer börjar att jobba effektivare. Det gynnar i sin tur din löpekonomi, vilket innebär att du inte behöver göra av med lika mycket energi då du springer. Sprint innebär fartökningar i 10–30 sekunder i taget. Kör maximalt 5 min. sprintträning i veckan.

Intervalltempo

Löper du i ett högt tempo i perioder på 1–6 minuter, så gynnar det i hög grad din kondition. Konditionen spelar en viktig roll för hur snabbt och hur länge du kan löpa samt hur starkt ditt cirkulationssystem är. Intervaller ska löpas snabbt, men kontrollerat. Du ska inte klara av att prata, utan bara uttrycka dig med enstaviga ord. Löp maximalt 20 min. i intervalltempo varje vecka.

Tröskeltempo

Det maxtempo du kan holde i 20–60 minuter (beroende på hur vältränad du är) är ditt så kallade tröskeltempo. När du löper i tröskeltempo så höjer du främst din mjölksyratröskel. Dvs. den intensitet du kan löpa med precis innan musklerna fylls med för mycket mjölksyra och du tvingas stanna. Löp maximalt 30 min. i tröskeltempo varje vecka.

Grundtempo

Ditt grundtempo är ditt ”naturliga” löptempo, och det du löper de flesta av dina rundor i. Det ska inte vara för snabbt, men det ska inte heller vara lika lugnt som joggning. Det ger en lätt belastning av musklerna och cirkulationsystemet, och kommer på sikt att öka din uthållighet.

Långsamt tempo

Tempovariation handlar inte bara om att löpa snabbare än vanligt ibland, utan också om att löpa långsammare då och då. Långsam löpning är bra för återhämtningen när det gäller leder, senor och muskler. Dessutom förbättrar det din förmåga att bränna fett och din löpstil blir också bättre om du fokuserar på att löpa med rak kropp och tar korta steg samt har så kort markkontakt som möjligt. 


 

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilket mål har du med din träning under nästa år?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: