En timmes löpning förlänger ditt liv med sju timmar

Hur mycket längre kan du förvänta dig att leva om du löptränar? Det har en ny studie tittat på, och resultaten är upplyftande.

22 januari 2019 av Lasse Lyhne

Löpning förlänger livet. Det har visats i flera studier. Men hur många fler år kan man egentligen förvänta sig att leva om man löptränar regelbundet. Det har fram till nu inte varit helt klart.

En del har t.o.m. spekulerat i att vinsten man gör kanske bara motsvarar den tid man totalt sett har lagt ned på att pusta och stöna sig runt på den lokala löprundan. Och då kanske löpningen bara har varit slöseri med tid? 

Men vara bara lugn, så är inte alls fallet! En ny studie visar att såvida du inte löptränar extremt mycket, så får du mångfaldigt tillbaka på din insats. I studien har forskarna tittat på slutsatserna från en hel rad olika studier om löpning och livslängd, och med bakgrund av dem har man räknat ut hur många extra levnadsår löpningen ger.    

Upplyftande slutsats

Löper du t.ex. två timmar per vecka, så kommer du under de kommande 40 åren lägga ned knappt ett halvår åt din löpning. I gengäld kommer du att kunna adderas 3,2 extra levnadsår. Det ger alltså en nettovinst på 2,7 levnadsår. 

Med andra ord – för varje timme du löper får du sju timmars extra levnadstid.

Löper du mer får du också mer levnadstid på köpet även om överskottet blir lite mindre. 

Allra flest levnadsår får du om du löper fyra timmar per vecka. Löper du mer kan du dock inte räkna med att göra en ännu större vinst räknat i antal levnadsår. Däremot kostar det enligt studien heller inga levnadsår att träna mycket – vilket vissa personer annars har oroat sig för.

Så ge dig ut och spring – och lev längre!

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Tänker du på att konsumera hållbart när du köper träningskläder och prylar?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: