Man som löper på en bro.

Att stärka de stabiliserande musklerna i bålen är ett effektivt sätt att förebygga löpskador.

© iStock

En stark bål skyddar ländryggen

Svaga muskler i bålen är ofta orsaken till att löpare får ont i ländryggen, visar en ny studie.

17 april 2018

Förebygg värk i ländryggen med bålträning

Värk i ländryggen drabbar en del löpare, och förklaringen är ofta att bålmusklerna är svaga. Den slutsatsen drar amerikanska forskare i en ny studie. De undersökte med hjälp av dator­modeller vad som händer när vissa muskler hos löpare sätts ur spel. Bålmusklerna, alltså musklerna kring ryggraden och i magpartiet, har som uppgift att hålla överkroppen stabil när man löper. 

Om de djupa bålmusklerna är för svaga, så tvingas andra muskler att överkompensera. Det ökar i sin tur belastningen på ryggraden vilket kan leda till ryggont. Enligt forskarna är det särskilt viktigt att göra statiska övningar och fokusera på att hålla kroppen stabil om man vill stärka de djupa bålmusklerna och bli en bättre löpare. Källa: Journal of Biomechanics 

Källa: Journal of Biomechanics 

Rör om i grytan

Det finns flera varianter av plankan som är bra bålövningar för löpare. Här är en av de mer utmanande övningarna.

Gör så här: Lägg dig med armbågarna på en träningsboll. Knyt händerna. Spänn mage, ben och rumpa och lyft kroppen så att du ligger i plankställning. För nu runt armarna i cirklar – först åt ena hållet, sedan åt andra hållet. 

Illustration af plankövning på boll.

Få ut mer av träningen

Vill du ha ut mer av din träning? Då ska du använda rätt prylar. Just nu kan du få en snygg träningströja från Craft tillsammans med 3 nummer av Aktiv Träning för bara 99:50 kr (+ 49:50 kr i porto och exp.avg. Totalt 149 kr). Tröjan är tillverkad av ett lätt, mjukt och elastiskt material som följer alla dina rörelser. Den är dessutom suverän på att transportera bort överskottsvärmen från kroppen, vilket innebär att den kan användas till i stort sett allt – t.ex. promenader i skogen, träning på gymmet eller härliga löprundor.


Tröjan kostar i vanliga fall 599 kr, men just nu kan du få den tillsammans med 3 nummer av Aktiv Träning för bara 99:50 kr (+ 49:50 kr i porto och exp.avg. Totalt 149 kr). Läs mer om det fantastiska erbjudandet här – och stort lycka till med din träning.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Använder du solkräm när du tränar utomhus?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: