Man som löper på en bro.

Att stärka de stabiliserande musklerna i bålen är ett effektivt sätt att förebygga löpskador.

© iStock

En stark bål skyddar ländryggen

Svaga muskler i bålen är ofta orsaken till att löpare får ont i ländryggen, visar en ny studie.

17 april 2018

Förebygg värk i ländryggen med bålträning

Värk i ländryggen drabbar en del löpare, och förklaringen är ofta att bålmusklerna är svaga. Den slutsatsen drar amerikanska forskare i en ny studie. De undersökte med hjälp av dator­modeller vad som händer när vissa muskler hos löpare sätts ur spel. Bålmusklerna, alltså musklerna kring ryggraden och i magpartiet, har som uppgift att hålla överkroppen stabil när man löper. 

Om de djupa bålmusklerna är för svaga, så tvingas andra muskler att överkompensera. Det ökar i sin tur belastningen på ryggraden vilket kan leda till ryggont. Enligt forskarna är det särskilt viktigt att göra statiska övningar och fokusera på att hålla kroppen stabil om man vill stärka de djupa bålmusklerna och bli en bättre löpare. Källa: Journal of Biomechanics 

Källa: Journal of Biomechanics 

VILL DU OCKSÅ HA starka rygg- och magmuskler? Det kan du också få. Ett av de allra bästa sätten är att använda ett maghjul. Några minuters träning varje dag stärker din bålmuskulatur, ger dig en bättre hållning och gör så att du undviker att sjunka ihop i överkroppen med ryggont som följd.

JUST NU FÅR du ett maghjul av utmärkt kvalitet tillsammans med Aktiv Träning. Maghjulet är designat med dubbla hjul, vilket ger bra stabilitet, och ergonomiska handtag med fördjupningar för fingrarna. Maghjulet ingår i vårt stora träningsset med maghjul, träningsmatta, gummiband, övningsguide och 3 nummer av Aktiv Träning för ENDAST 99:50 kr (+ 49:50 kr i porto – totalt 149 kr). Läs mer om det suveräna erbjudandet här.

Erbjudande till dig: Suverän träningströja från Craft

Mjuk, lätt och elastisk. Craft har tagit fram en supersnygg träningströja som sitter tajt på kroppen och följer alla dina rörelser. Och den kan bli din för BARA 99,50 kr. Tröjan finns både för män och kvinnor och kan användas till i stort sett allt – från en promenad i skogen till träning på gymmet eller en löprunda. Under kyliga dagar passar den perfekt som värmande mellanlager under en jacka, medan den under lite mildare dagar fungerar bra som yttersta lager. Tröjan är designad med ett hål vid handleden som du kan sticka tummen igenom. På så sätt kan du dra ned ärmen över handryggen och hålla händerna varma när det är kallt. Just nu kan du få tröjan tillsammans med 3 nummer av Aktiv Träning för BARA 99,50 kr. (+ 49:50 kr i porto. Totalt 149 kr). Läs mycket mer om det fantastiska erbjudandet här.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Tränar du mindre på vintern?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig