Människor löper

Om du tycker att din löpstil är dålig och därför mindre effektiv så har du kanske fel, visar en studie. 

© iStock

En dålig löpstil kan ändå vara effektiv

Det finns inget samband mellan löpstil och löpekonomi, visar en studie.

9 april 2021 av Lasse Lyhne, Jesper U. Larsen och Christian Thestrup

Hög frekvens, landning på mittfoten, bestämd blick och armar som pendlar taktfast längs sidorna av kroppen. Det är viktiga faktorer om man vill springa effektivt, eller? Det är i varje fall den uppfattning de flesta har och – måste vi villigt erkänna – det är också de tips vi då och då brukar skriva om i tidningen. Men även om den ovan beskrivna löpstilen kanske är snygg och SER effektiv ut, så behöver den inte vara det. Det visar en studie publicerad i European Journal of Sport Science. 

Håll kan ta bort all träningsglädje. Se här hur du förebygger håll, och vad du kan göra om du ändå skulle drabbas av det.

Där mätte forskare löpekonomin hos ett antal löpare samtidigt som de blev filmade. Filmerna skickades sedan till 121 löptränare som ombads att rangordna löparna utifrån vilka de ansåg löpte mest effektivt. Alla tränarna var kompetenta och universitetsutbildade med många års praktisk erfarenhet. De studerade löparna noga och bedömde dem bl.a. utifrån de kriterier vi nyss beskrev. Resultatet var slående. 82 procent av tränarna fick 0 eller 1 rätt, och bara sex procent lyckades rangordna mer än tre löpare rätt. Studien bekräftar det som två andra studier kom fram till på 80- resp. 00-talet. De visade att det inte går att sätta likhetstecken mellan vissa utmärkande drag gällande löpstil och bra löpekonomi. Man kan alltså springa lika fort oavsett stegfrekvens. Det finns gaseller och det finns glidare. Om man vill förvissa sig om detta kan man titta närmare på maratondrottningen Paula Radcliffe. Trots hennes udda löpstil var hon en vinnare. 

Vi har sammanställt allt du behöver veta innan du köper nya löpskor. Läs här.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: