Du stretchar statiskt
Många väljer att inleda löppasset med ett par gamla hederliga stretchövningar som man gjorde på gymnastiktimmen i skolan. Men det är faktiskt inte särskilt ändamålsenligt.
Flera studier (t.ex. denna) visar att statiska stretchövningar, där man spänner muskelsenan i 20-30 sekunder, försämrar prestationsförmågan. Genom att stretcha senan under en lång tid blir den som ett slappt gummiband och därmed förlorar man spänsten i löpsteget.
Dynamisk stretchning som t.ex. höga knälyft, indianhopp och hälsparkar är betydligt bättre.
Du äter fet och rökt mat
De flesta vet säkert att man inte ska äta för nära inpå en löprunda, men budskapet är faktiskt lite mer komplicerat än så. Det är nämligen stor skillnad på om man äter en smörgås med marmelad på eller rökt makrill.
Medan smörgåsen med marmelad på tar ca 2 timmar att smälta, så tar det 6 timmar att smälta makrillen. Det gäller för övrigt all rökt fet fisk, rökt rött kött som t.ex. korv samt nötter. Om du vill slippa smaken av fisk under löprundan så bör du alltså vänta med att äta fisk till efteråt.
Du dricker för mycket
... vatten alltså. Det är viktigt att vara välhydrerad inför en löprunda, men det fungerar inte att hälla i sig en massa vatten strax före man ska ut och springa. Kroppen kan bara ta upp 1–2 dl för varje kvart, så det gäller att fördela vätskeintaget på flera timmar. För mycket vatten i magen gör att det skvalpar och att du måste kissa mer.
Du glömmer att gå på toaletten
Få saker sätter fart på magen lika effektivt som en löprunda. Alla stötar sätter igång peristaltiken, och går du inte på toaletten innan löprundan, så kan du vara rätt säker på att du blir nödig under löppasset.
Du fyller på med energi vid fel tillfälle
Du kan få en kraftig energiboost om du dricker lite sportdryck eller äter en energigelé strax före en löprunda. Men tajmningen är avgörande och energin måste intas strax innan du börjar springa. Om du intar energin en timme före löprundan kommer ditt blodsocker att sjunka kraftigt som en reaktion på energiintaget, och därmed kommer du istället att bli trött och seg inför löppasset.
Du glömmer bort att lyssna på kroppen
Även om det står 40 minuters tempolöpning i ditt träningsprogram, så behöver du revidera den planen om din kropp är trött och sliten. Om du utsätter din trötta, småslitna eller småskadade kropp för ett hårt träningspass, så finns det nämligen risk att du drar på dig en skada. Kom ihåg att det inte är det träningspass som du inte genomför som förstör formen, det är den långa skadeperioden som är boven.