De bästa hundarna att löpträna med

Löper du korta eller långa rundor eller kanske halvmarathon? Här får du reda på vilken hundras som är bäst att träna med.

1 januari 2010 av Christian Thestrup

Hunden är kanske din bästa löparkompis. Den är ett troget sällskap, snackar inte för mycket och så löper han inte ifrån dig för att sätta personligt rekord på Strava eller Endomondo. Tvärtom är hunden bra på att följa med i ditt tempo, och så blir tröttnar du säkert före din fyrbenta vän.

Åtminstone om du väljer rätt ras. Därför har Bryan Bailey, författare till boken Embracing the Wild in the Your Dog, valt ut en rad hundar som lämpar sig särskilt bra för att följa med på korta, medellånga och långa träningspass. Självklart finns det många fler raser, men vi blev tvungna att sätta stopp någonstans.

Innan du tar på dig löparskorna och letar fram hundkopplet, så är det viktigt att du är säker på att din hund också är redo. Även en vallhund behöver några löprundor för att komma i form om den tidigare har tillbringat den mesta tiden i en korg framför brasan.

Tänk också på att hålla koll på om din hund ser frisk ut, eller om den kanske har problem med höfter, leder, trampdynor eller liknande. Lägg också märke till om hundens förändras under tiden så att den kanske behöver vatten, skugga eller en paus.

Se Bryan Baileys lista här:

Bäst till korta rundor Basset hound Tax Mops Boxer Terrier Gråhund

10 kilometer Labrador Schäfer Border Collie Vallhund Golden Retriever

Halvmarathon Korthårig vorsteh Siberian Husky Ungersk vizsla Rhodesian ridgeback Weimaraner (jakthund) Engelsk setter

Lycka till!

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: