Man tar pulsen på sig själv.
© iStock

Därför stiger pulsen under löprundan

När hjärtats slagvolym sjunker och mindre blod pumpas runt i kroppen, så måste hjärtat kompensera genom att slå fler slag. Fenomenet sker främst när man tränar i värme och drabbas av vätskebrist.

12 mars 2018 av Hans Westhausen Gottlieb

Varför stiger min puls under löprundan? 

Efter att jag har löpt ett par kilometer brukar min puls öka trots att tempot är detsamma. Vad beror det på? 

SVAR: Fenomenet kallas cardiac drift och är helt naturligt. När man t.ex. löptränar så ökar kroppstemperaturen och mer blod kommer att flöda i blodkärlen strax under huden för att avge värme. Men eftersom de arbetande musklerna fortfarande kräver lika mycket blod, så minskar den mängd blod som kan transporteras tillbaka till hjärtat. Det gör att hjärtats slagvolym minskar. 

Hjärtat pumpar runt en mindre mängd blod med varje slag, och för att kompensera för det måste det slå oftare. Fenomenet är vanligt när man tränar i värme eller när man blir uttorkad. 

I praktiken har det betydelse om man tränar efter pulszoner eftersom det kan göra att man tror att man löper med en högre belastning än man egentligen gör. Du bör därför springa i ett tempo som matchar din pulszon, och hålla det tempot även om pulsen börjar öka.

Få ut mer av träningen

Vill du ha ut mer av din träning? Då ska du använda rätt prylar. Just nu kan du få en snygg träningströja från Craft tillsammans med 3 nummer av Aktiv Träning för bara 99 kr (+ 49:50 kr i porto och exp.avg. Totalt 149 kr). Tröjan är tillverkad av ett lätt, mjukt och elastiskt material som följer alla dina rörelser. Den är dessutom suverän på att transportera bort överskottsvärmen från kroppen, vilket innebär att den kan användas till i stort sett allt – t.ex. promenader i skogen, träning på gymmet eller härliga löprundor. Tröjan är designad med en lång dragkedja framtill, vilket gör att det finns goda möjligheter att skapa bra ventilation. Och om du använder tröjan en sval morgon eller kväll, så kan dragkedjan dras ända upp så att du får en varm och skön krage.


Tröjan kostar i vanliga fall 599 kr, men just nu kan du få den tillsammans med 3 nummer av Aktiv Träning för bara 99 kr (+ 49:50 kr i porto och exp.avg. Totalt 149 kr). Läs mer om det fantastiska erbjudandet här – och stort lycka till med din träning.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Använder du solkräm när du tränar utomhus?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: