Man tar pulsen på sig själv.
© iStock

Därför stiger pulsen under löprundan

När hjärtats slagvolym sjunker och mindre blod pumpas runt i kroppen, så måste hjärtat kompensera genom att slå fler slag. Fenomenet sker främst när man tränar i värme och drabbas av vätskebrist.

10 juli 2019 av Hans Westhausen Gottlieb

Varför stiger min puls under löprundan? 

Efter att jag har löpt ett par kilometer brukar min puls öka trots att tempot är detsamma. Vad beror det på? 

SVAR: Fenomenet kallas cardiac drift och är helt naturligt. När man t.ex. löptränar så ökar kroppstemperaturen och mer blod kommer att flöda i blodkärlen strax under huden för att avge värme. Men eftersom de arbetande musklerna fortfarande kräver lika mycket blod, så minskar den mängd blod som kan transporteras tillbaka till hjärtat. Det gör att hjärtats slagvolym minskar. 

Hjärtat pumpar runt en mindre mängd blod med varje slag, och för att kompensera för det måste det slå oftare. Fenomenet är vanligt när man tränar i värme eller när man blir uttorkad. 

I praktiken har det betydelse om man tränar efter pulszoner eftersom det kan göra att man tror att man löper med en högre belastning än man egentligen gör. Du bör därför springa i ett tempo som matchar din pulszon, och hålla det tempot även om pulsen börjar öka.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilket mål har du med din träning under nästa år?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: