Även om det är mycket effektivt ska du vara försiktig när du springer i värmen, för överhettning är inte bra. 

Därför ska du springa i värme

Det är jobbigt att springa när det är varmt, men träning i värme kan faktiskt göra dig till en bättre löpare. Det är den överraskande slutsatsen i en rad nya studier.

9 augusti 2017 av Lasse Lyhne

Även om det kanske inte känns så är löpning och värme en riktigt bra kombination.

Värmen går kanske ut över prestationen här och nu, men på sikt kan en period med träning i varma förhållanden göra dig till en bättre löpare. Det har en rad uppseendeväckande studier visat. Där har löpare och cyklister förbättrat sin kondition och värmetålighet betydligt efter perioder med träning i värme.

Konkret upplevde de prestationsförbättringar på 1–3 procent. Det låter kanske så mycket, men det motsvarar 1–2,5 minuter i ett halvmaraton.

Så förbättrar värmen din prestationsförmåga

Antalet röda blodkroppar ökar vilket innebär att blodet kan transportera mer syre (samma effekt som höghöjdsträning). Det ökar din maximala syreupptagningsförmåga och därmed också din kondition.

Förmågan att svettas förbättras och kroppstemperaturen hålls nere. Eftersom överhettning är en begränsande faktor även när man springer i kyliga förhållanden, så kommer en effektivare svettning också att leda till ökad prestationsförmåga.

Mängden mjölksyra minskar i blodet, vilket gör att du kan pressa dig hårdare längre tid utan att musklerna fylls med mjölksyra.

Hur ska man träna i värme?

Planera dina träningspass så att de genomförs när det är som varmast på dagen. Ta en lugn löprunda eller lägg in en rad korta löpintervaller à 30–60 sekunder, så att kroppen inte blir överhettad. Kom ihåg att dricka mycket efteråt.

Passiv värmeträning. Efter ett tufft träningspass tar du en bastu eller sätter dig i ett varmt bad. Sitt och svettas i 20–30 minuter. Kom håg att dricka mycket efteråt.

Träna på detta sätt två gånger i veckan i minst sex veckor.

Få ut mer av din träning! Få djupgående information om relevanta träningsövningar med Aktiv Träning. Just nu får du 3 nr av Aktiv Träning + träningströja från Craft för bara 99:50 kr HÄR


Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad föredrar du att lyssna på när du tränar?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig