Man som springer i backe

Backträning kan vara tufft, men stärker dig både fysiskt och mentalt.

© Foto: iStock

Därför ska du springa i backar

Vad vinner man rent träningsmässigt på att springa i backar?

6 december 2021 av Redaktionen

SVAR: Backlöpning är supereffektiv träning. Pulsen stiger kraftigt och konditionen förbättras på nolltid. Dessutom kräver backarna att du lyfter knäna högre än normalt, och att du skjuter ifrån mycket kraftfullare än du brukar. Det ger bra styrketräning för bl.a. rumpa och baklår, som tillsammans med vaderna skapar den kraft som behövs för att du ska ta dig uppför backen. Du tvingas också att öka stegfrekvensen och ta snabba, spänstiga steg, då du landar på framfoten och bara har markkontakt under en mycket kort tid. Detta effektiva och dynamiska löpsteg kan med tiden också göra dig till en bättre landsvägslöpare.

Traillöpning är härligt – om du använder rätt skor. Få de bästa tipsen från våra experter här, och se fram emot en fantastisk löprunda i terrängen.

Slutligen är backlöpning också effektiv träning för bålmusklerna. Det enklaste sättet att backträna är att ge full gas när man kommer fram till en lagom brant backe. Du kan dock även löpa specifika backintervaller då du håller till i en och samma backe – sprinta ända upp till backkrönet och jogga tillbaka ner. Leta upp en backe som tar en minut till 90 sekunder att löpa uppför, och börja med 3–4 intervaller.

Så springer du i backar 

  • ARMPENDLING. Pendla kraftigt med armarna uppför backen. Ju brantare det är, desto mer behöver du använda armarna. Knyt också händerna utan att du spänner dig
     
  • LUTA DIG FRAM. Luta dig lätt framåt och in mot backen. Håll kroppen rak och titta framåt.

  • KNÄLYFT. Överdriv gärna dina knälyft uppför backen. Ta även lite kortare steg.

  • TYNGDPUNKT. Landa på framfoten istället för på hälen. Försök att sätta ned foten rakt under din tyngdpunkt.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: