Det finns flera bra anledningar att hålla löpningen vid liv året runt – oavsett årstid. 

© Foto: iStock

Därför ska du bli en året runt-löpare

Det finns en sak som är viktigare än allt annat för att kunna utvecklas som löpare: kontinuitet. Fördelarna med regelbunden löpning året om är många. Vi tipsar dig om hur du håller liv i löpträningen året runt.

10 januari 2022 av Lasse Lyhne

Mörkret ligger som ett täcke över landskapet. Det är vindstilla. Staden sover, och det enda ljud som hörs är dina fotsteg i nyfallen snö. Din andning skickar ut rytmiska puffar av ånga i den frostiga luften, och för varje steg du tar känner du hur värmen ökar i kroppen.


Låter det lockande? Det är faktiskt vinterlöpning det handlar om, och även om det kan bära emot ibland att ge sig ut på igensnöade vägar får inte Kung Bore hindra dig. Den stämning av lugn och närvaro som uppstår en krispig vintermorgon kan t.o.m. den skönaste sommardag ha svårt att matcha.


Kontinuitet är hörnstenen för all idrottslig utveckling. Det är genom en jämn, lätt ökad och regelbunden träningsbelastning under många år, som kroppen kan bli riktigt stark och nå sin fulla potential. Ju mer man utför en viss sak, desto bättre blir man, och när det gäller löpning vet man t.ex. att personer som har löptränat i många år, löper mycket effektivare och ödar mycket mindre energi på att springa en viss sträcka jämfört med nya löpare. 

Fem skäl att löpträna året runt

  • Jämnt stigande formkurva 
  • Bibehållen löpglädje 
  • Variation från årstid till årstid 
  • Mindre skaderisk 
  • Bättre prestationer

Konstant formutveckling 

Genom att löpträna året runt är det lätt att öka den sammanlagda löpmängden och forma en stark löparkropp, men kontinuiteten har också en annan stor fördel: formen får också en kraftig boost. Annars är som bekant människan av naturen lat. Kroppen anpassar sig snabbt till det den utsätts för, och gör man ett träningsuppehåll i två, tre eller fyra månader, tappar man snabbt den form som byggts upp

Om man gör ett långt vinteruppehåll från löpningen kommer man att förlora mycket av det man byggt upp. Man är tillbaka på noll, utvecklar andra vanor och får kämpa hårt för att bli en vanelöpare igen. 

Variation är nyckeln 

Slutligen handlar det om skador. Kroppens strukturer – senor, skelett, muskler, leder och ligament – behöver belastas regelbundet för att hålla sig starka och tåliga. De får inte överbelastas, men de behöver belastas. Annars blir de snabbt slappa och svaga, och om man då börjar löpträna igen ökar risken för skador – trots att man är relativt försiktig. Kroppen behöver en jämn, hård belastning för att må bra och inte bli skadad.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: