Man löper, övervikt
© iStock

Därför påverkar din vikt din löpning

Din vikt spelar stor roll för din fart. Se här vad du kan göra om du väger lite för mycket.

5 maj 2019 av Lasse Lyhne

Om du väger lite för mycket...

Det finns en hel del tid att tjäna på löparbanan om du går ned något i vikt. Konditionsvärdet ökar nämligen procentuellt med viktminskningen. Om du går ned 10 procent i vikt så ökar alltså konditionsvärdet lika mycket, och det är något som märks direkt på tempopassen. Omräknat till fart innebär det att du i genomsnitt kan löpa 2–3 sek. snabbare per km per kilo kroppsvikt som du tappar. Ett kilo mindre innebär alltså 20–30 sek. bättre tid på milen!

Undrar du över om du har en sund vikt? Räkna ut ditt BMI-värde här.

Lösning

Det är viktigt att det är fett och inte muskler och vätska som du förlorar. Gör t.ex. så här:

1. Undvik tomma kalorier till vardags. 

Det finns massor av kalorier att tjäna om man minskar intaget av godis, kakor, läsk och alkohol på vardagarna. Och eftersom du inte går miste om några nyttiga näringsämnen om du skippar dessa kalorifällor, så passar det bra att börja med dem.

2. Lägg in en fokuserad viktminskningsperiod. 

Man hör ofta talas om folk som genom små livsstilsförändringar försöker gå ned i vikt, och det kan också lyckas. Men har man ledsnat på att inget händer så är det ofta mer motiverande att göra något som verk­ligen märks. Avsätt 4–6 veckor då du fokuserar på viktminskning, och var disciplinerad. Med en riktad insats kommer du snabbt att gå ned i vikt.

3. Minska huvudmåltiderna med en fjärdedel. 

Viktminskning kan vara en hel vetenskap, men faktum är att de flesta äter för mycket – även nyttig mat. Försök att äta en fjärdedel mindre av dina måltider än du brukar. Om du brukar äta två portioner till middag, så nöj dig med en och en halv. Eller lägg upp lika mycket som du brukar på tallriken, ta sedan bort en fjärdedel och lägg i en matlåda.

Här hittar de fler tips och råd till en viktnedgång.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: