© iStockphoto

Därför löper vi moturs

Det gäller allt från löpning till speedway och svängdörrar. Varför vill vi helst röra oss moturs?

23 juli 2019 av Christian Thestrup

Så långt tillbaka som till de olympiska spelen i antikens Grekland har idrottare löpt moturs. Men varför är det egentligen så? Jo, precis som man kan vara högerhänt, så kan man också vara högerbent – vilket de flesta också är. Om man löper moturs på en friidrottsarena eller liknande, så blir det därför lättare att ta längre steg om det högre benet är ytterst. Och då känns det också mer naturligt och stabilt när man lutar sig in i kurvan med det högra benet ytterst.

I motorsport som NASCAR eller INDY 500 kör man också moturs. Det beror dock på att föraren sitter på vänster sida i bilen, vilket är säkrare om bilen åker in i en barriär. Den förklaringen håller dock inte helt i speedway, där man också kör moturs, men kanske beror det helt enkelt på att det är en tradition som sträcker sig ända tillbaka till det gamla Rom, där man körde kapplöpning med häststridsvagnar i Circus Maximus – moturs.

Vissa hävdar att det var av hänsyn till åskådarna. Precis som vi läser från vänster till höger verkar det nämligen vara mer naturligt att följa personer som rör sig från vänster sida, och i Hollywood-filmer kommer hjälten också alltid in från vänster sida, medan skurkarna kommer in från höger.

Oavsett vad det ursprungliga skälet är så är vi så vana vid det nuförtiden att vi säkert skulle bli skadade om vi skulle gå in i en svängdörr som gick medurs. Och om du går ned till en sjö och kollar in vilken riktning folk löper, så kommer nio av 10 löpare garanterat också att löpa moturs. Och det är ju egentligen rätt smart att vi är så lika. Annars fick man nog ha på sig en hjälm under löprundan.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad gillar du att lyssna på när du tränar?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: