Kvinna som löper på löpband.
© iStock

Därför känns det jobbigare att löpa på löpband

En stor studie har undersökt fysiska och mentala skillnader mellan löpning på löpband och på landsväg.

3 september 2019 av Redaktionen

Landsväg eller löpband – vad är skillnaden? 

Löpning på landsväg eller på löpband – hur stor är egentligen skillnaden? Ja, förutom det uppenbara att den ena aktiviteten sker utom hus och den andra inomhus, så är detta något som har diskuterats länge. 

Vissa hävdar att rörelsedynamiken blir annorlunda på bandet, eftersom det ”bara” handlar om att lyfta på benen medan bandet rullar. Andra anser att löpning på löpband i stort sett är samma sak som löpning på asfalt, och att man genom att ställa in bandets lutning på 1 % kan kompensera för det uteblivna vindmotståndet. 

Nu ger en ny stor metastudie i varje fall en del av svaret, och den backar upp alla som anser att löpbandet mycket väl kan ersätta väglöpning någon gång ibland. Det finns nämligen ingen signifikant biomekanisk eller fysiologisk skillnad mellan att löpa på landsväg och på löpband, enligt forskarna som gått igenom 34 olika studier inom området.

Skillnader och likheter, löpband kontra väg

  • Vid medelhög intensitet upplevs löpbandet jobbigare än väglöpning.
  • Maxfarten var densamma vid löpning på löpband som på landsväg.
  • Konditionsvärdet var lika på löpband som på landsväg.
  • Uthålligheten var bättre vid väglöpning än på löpband.
  • Vid självvalt joggningstempo löpte testpersonerna långsammare på löpband än på landsväg.

Med andra ord: även om det kan finnas små skillnader, så är effekten på hjärtat, lungorna och musklerna i stort sett densamma. Det som skilde var däremot upplevelsen av att löpa på det roterande och på det fasta underlaget. 

När farten på bandet ökade, så upplevde testpersonerna det som jobbigare än löpning utomhus trots att bägge, mätt efter fysiologiska parametrar, var lika tuffa. När de löpte långsamt upplevdes bandet däremot inte lika jobbigt som landsvägslöpning. 

Till forskarnas förvåning blev testpersonernas tid till utmattning – alltså hur länge de orkade löpa i ett högt tempo - längre på vägen än på löpbandet, men återigen kan detta bero på att den upplevda tröttheten på löpbandet var större än den verkliga tröttheten.

Källa: Sports Medicine

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilket mål har du med din träning under nästa år?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: