Man som löper i solsken.
© iStock

Därför gör solen dig långsammare

En studie visar hur mycket du egentligen påverkas av solens varma strålar när du tränar. Se här vad du själv kan göra för att inte bli förhindrad att träna i sommarvärmen.

24 juli 2018 av Hans Westhausen Gottlieb

Gör solstrålarna mig långsam?

Stämmer det att solens strålningsintensitet påverkar prestationsförmågan i sommarvärmen – trots att temperaturen är densamma?

SVAR: Ja, det tyder i varje fall nya rön på. I en japansk-brittisk studie undersökte forskarna hur mycket prestationsförmågan hos långdistansidrottare påverkades av solens strålning. I studien fick en grupp försökspersoner genomföra fyra maxtester på motions cykel. 

Temperaturen var 30 plusgrader under alla fyra testerna och luft fuk tig heten 50 procent, men forskarna varierade den konstgjorda solstrålningen till mellan 0 och 800 watt. Ju högre strålning personerna utsattes för, desto kortare tid orkade de cykla. Ja, presta tionsförmågan halverades faktiskt av den starkaste solstrålningen. Det räcker alltså inte med att bara läsa av termometern och luftfuktigheten när man ska träna. Även molntäcket har betydelse.

Så mycket sämre blir prestationen i solsken

I en japansk studie fick försökspersonerna cykla till utmattning i ett laboratorium där temperaturen var 30 grader och luftfuktigheten 50 procent. De genomförde fyra tester under lampor som gav olika typer av konstgjord solstrålning. 

I genomsnitt tvingades försökspersonerna ge upp efter följande tider:

  • 0 watt/m2 (nattmörker): 46 min. 
  • 250 watt/m2 (tjocka sommarmoln): 43 min. 
  • 500 watt/m2 (tunna sommarmoln): 30 min. 
  • 800 watt/m2 (klar himmel mitt på dagen): 23 min.

Detta kan du göra själv:

  1. Träna i ljusa kläder som reflekterar solens strålar. 
  2. Träna när solen är så långt ifrån zenit som möjligt – dvs. på morgonen eller sen eftermiddag eller kväll. 
  3. Träna i skugga om det är möjligt – löp till exempel i skogen där träden ger skön skugga.

Vi rekommenderar: Smart löparbälte

Nu kan du förvara din mobil, dina nycklar och ditt kreditkort på ett lätt och säkert sätt när du tränar. Med detta smarta bälte kan du nämligen ta med dig alla viktiga saker på löprundan, cykeln eller när du ska till gymmet. Bältet har två fickor av ett stretchigt material som håller dina prylar på plats utan att du knappt märker att du har dem med dig.

I fickorna kan du ha med dig dina nycklar i den ena, medan mobilen ligger i tryggt förvar utan att bli repad i den andra. Den stora fickan har en liten öppning bak för ett par hörlurar, och dessutom är bältet vattenavvisande så att dina saker inte blir blöta. Just nu kan du få det smarta löparbältet tillsammans med 2 nummer av Sveriges bästa träningsmagasin, Aktiv Träning, för BARA 69:50 kr (+29:50 kr i porto och exp.avg). TOTALT 99 kr. Du får också en digital löparguide med massor av tips till hur du blir en snabbare och bättre löpare. Läs mer om erbjudandet här.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Får du i dig de 500 gram frukt och grönt som rekommenderas per dag?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig