Därför bör löpare äta choklad

Choklad brukar i vanliga fall uppfattas som syndigt gott, men så behöver det inte alltid vara. Särskilt löpare har många skäl att äta choklad.

14 februari 2017 av Julie-Elsebeth Crone Johannesen

Choklad är definitivt något man kan unna sig, särskilt om man är löpare. Att äta choklad medför nämligen flera hälsovinster – och dessa har löpare extra mycket nytta av. 

Choklad håller dig i form 

En studie från University of L’Aquila i Italien visar att två veckors intag av 100 gram mörk choklad per dag gjorde att ett antal försökspersoner fick lägre nivåer av insulinresistens, jämfört med de som åt vit choklad. 

Insulinresistens innebär att kroppens förmåga att reglera blodsockret är nedsatt, vilket i sin tur kan leda till viktökning och typ 2-diabetes. 

Choklad sänker blodtrycket

Om du får i dig så lite som 30 kcal via mörk choklad per dag, så kan det sänka ditt blodtryck. Det visar en studie utförd i Tyskland vid University Hospital of Cologne. 

Där fick två försöksgrupper äta 30 kcal i form av antingen vit eller mörk choklad. Gruppen, som åt vit choklad, uppvisade inget resultat överhuvudtaget, medan den grupp som åt mörk choklad sänkte sitt systoliska blodtryck med tre poäng. 

Choklad minskar din risk för hjärt-kärlsjukdomar

Antioxidanterna i mörk choklad är bra för hälsan på flera sätt, bland annat så sänker de kolesterolvärdet och verkar antiinflammatoriskt. Därmed kan mörk choklad bidra till att förebygga hjärt-kärlsjukdomar. En studie visar t.ex. att det bara är äpplen som innehåller mer antioxidanter per 100 gram än mörk choklad. 

Mörk kvalitetschoklad kan alltså vara bra om du som löpare vill kunna reglera ditt blodsocker optimalt när du tränar, och för att du ska hålla hjärtat i toppform så att du kan fortsätta löpträna för fullt. 

Få mer information om hur din kropp är uppbyggd med Aktiv Träning. Just nu kan du få 12 nr + Shift ONE löparcoach för endast 599 kr. HÄR.

Få ut mer av träningen

Vill du ha ut mer av din träning? Då ska du använda rätt prylar. Just nu kan du få en snygg träningströja från Craft tillsammans med 3 nummer av Aktiv Träning för bara 99 kr (+ 49:50 kr i porto och exp.avg. Totalt 149 kr). Tröjan är tillverkad av ett lätt, mjukt och elastiskt material som följer alla dina rörelser. Den är dessutom suverän på att transportera bort överskottsvärmen från kroppen, vilket innebär att den kan användas till i stort sett allt – t.ex. promenader i skogen, träning på gymmet eller härliga löprundor. Tröjan är designad med en lång dragkedja framtill, vilket gör att det finns goda möjligheter att skapa bra ventilation. Och om du använder tröjan en sval morgon eller kväll, så kan dragkedjan dras ända upp så att du får en varm och skön krage.


Tröjan kostar i vanliga fall 599 kr, men just nu kan du få den tillsammans med 3 nummer av Aktiv Träning för bara 99 kr (+ 49:50 kr i porto och exp.avg. Totalt 149 kr). Läs mer om det fantastiska erbjudandet här – och stort lycka till med din träning.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Äter du mellanmål varje dag?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: