Kvinde strækker ud
© iStock

Därför behöver du inte stretcha efter löprundan

Trodde du också att det var bra för dig att stretcha? Det stämmer inte riktigt.

30 augusti 2019 av Anna Sjøstrøm

För många löpare är stretchning en fast ritual både före och efter löprundan. Men att stretcha har faktiskt ingen större effekt för löpare, och ibland kan det vara bättre att låta bli att stretcha.

Smidiga muskler optimerar inte löpsteget

I de flesta idrotter är det bra att stretcha eftersom det gör att du blir rörligare och smidigare. Men när det handlar om löpning och andra idrottsgrenar där man inte behöver vara särskilt smidig, så är det faktiskt inte nödvändigt att stretcha. 

Även om många löpare har en uppfattning om att det kan vara bra för deras löpning att stretcha före löprundan, så förhåller det sig inte riktigt så. För vissa löpare kan det t.o.m. vara bättre att inte stretcha. Det kan nämligen vara bättre att vara lite stel i lederna än att ha allt för rörliga leder med tanke på löpekonomin. Mobila leder gör att rörelserna lätt blir överdrivna, och det gör att det går åt mer energi.

Stretchning minskar inte träningsvärk efter löpning

De flesta har uppfattningen att stretchning efter löpning eller annan fysisk aktivitet minskar risken för träningsvärk dagen efter, men återigen förhåller det sig annorlunda när det gäller löpning. 

Saken är nämligen den att man sällan får träningsvärk dagen efter om man alltid tränar på samma sätt. Det är i huvudsak bara efter ovana fysiska aktiviteter som man upplever att man får träningsvärk dagen efter.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilket mål har du med din träning under nästa år?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: