Män löper ikapp

Många överraskar sig själva när de ställer upp i en tävling. Plötsligt kan de löpa snabbare och längre än de hade räknat med.

© iStock

Därför är löptävlingar så bra för din löpning

Märker du inga framsteg med din löpning? Då kan löptävlingar kanske vara lösningen. Läs här varför tävlingar är så viktiga för din löpträning.

19 september 2017 av Lasse Lyhne

Om du aldrig brukar tävla ...

Personer som tränar ensamma pressar sig inte alls lika hårt som de som tränar tillsammans med andra. Det kan nog alla som har haft en nummerlapp på sig i ett stort masslopp skriva under på. Dessutom får man heller inte träna den vinnarmentalitet som är grunden för att fortsätta utvecklas om man tränar ensam. Eftersom konditionen – och även den mentala styrka som behövs för att tåla hög belastning – bara utvecklas om man pressar sig över gränsen, så är det viktigt att man tar i lite extra ibland när man springer. På egen hand kan det vara svårt att hitta rätt motivation för att göra det.

Lösning

Pröva att mäta dina krafter med andra. Det behöver inte vara i ett stort masslopp med tusentals deltagare – små, lokala lopp kan också fungera. Du kommer att märka att du löper mycket snabbare om du har en nummerlapp på bröstet. Dessutom kommer du snart att bli bekant med andra löpare som kan fungera som effektiv sparring – inte bara vid enstaka lopp utan kanske också när du tränar till vardags.


Här kan du få inspiration till olika lopp, oavsett om du vill delta i stora och häftiga lopp eller i mindre och lokala lopp.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Tänker du på att konsumera hållbart när du köper träningskläder och prylar?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: