Kvinna som löper

Fartlek funkar även bra att köra med en kompis eller en löpargrupp. Då kan man turas om att bestämma tempot.

© iStock

Därför är fartlek superbra träning

Fartlek passar perfekt till löpning och är till skillnad från den mer systematiska intervallträningen mer intuitiv. Det innebär att det inte finns några regler för hur långt eller snabbt de intensiva avsnitten ska löpas. Det får i stället ditt humör bestämma.

3 april 2019 av Hans Westhausen Gottlieb

Vad är fördelen med fartlek?

Varför ska man löpa fartlek i stället för vanliga intervaller?

SVAR: Till skillnad från intervallträning som är baserad på systematik, disciplin och stringens, är fartlek betydligt mer intuitiv. Ett bra fartlekspass kan bestå av en lång uppvärmning följt av en löprunda med tempoväxlingar. 

Det finns inga regler för hur långt eller hur snabbt tempopartierna ska löpas. Det får ditt humör och din målsättning bestämma. Detsamma gäller tempot under ”pauserna”. Enda kravet är att du inte bör stå stilla under pauserna och att tempot är rejält högt under vissa partier. 

Fartlek behöver inte heller vara någon ”lekande lätt” nybörjarträning. Om du t.ex. har tre vägkorsningar med trafikljus framför dig och du ska löpa snabbt när det slår om till grön gubbe, så pressar du dig både fysiskt och mentalt. Den typen av fartlek funkar även bra för vana löpare.

Så löper du fartlek

  • Förbered kroppen: De plötsliga tempoväxlingarna ökar belastningen på muskler och senor, och det gäller därför att värma upp i 10–15 min. Det är även bra att lägga in några korta stegringslopp, hälsparkar och höga knälyft.
  • Strukturera: Även om fartlek kännetecknas av sina lösa struktur, där längden och intensiteten på tempopartierna varierar, så är det bra att ha en övergripande ram för träningen. Det kan vara att du ska löpa snabbt i sammanlagt 15 min. under ett pass. Då kan du bestämma själv hur många tempopartier du ska köra.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: